WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Obžalovaní, povstaňte!

Paní Bovaryová byla označena za průlomový román do světové literatury
Radka Mačugová

Na tento realistický román s psychologickými rysy byla po prvním otištění ve francouzském časopise Revue de Paris podána žaloba. Stejně tak i na Baudelairovy Květy zla v tomtéž roce.


Autor románu Gustave Flaubert však nebyl obžalován sám. Spolu s ním byl obviněn i tiskař časopiseckého románu August Alexis Pillet a redaktor tohoto vydání Leon Laurent Pichat.

Všichni tři muži stanuli 7. února roku 1856 před soudem a čekali na vynesení rozsudku. Jaké byly důvody jejich souzení? Román byl označen za urážející veřejnou a náboženskou morálku. Ať už samotným tématem, povahou Emy a jejím cizoložstvím, nezájmem o vlastní dítě či jazykem románu, který detailně vykresluje i lechtivé erotické scény. V obžalobě stojí, že špatných stránek, obsahujících nemravné myšlenky a popisy, bylo shledáno šest.

Sám spisovatel a jeho žalovaní kolegové obvinění odmítali, protože tvrdili, že je to právě účel románu upozornit na špatné věci, a tím tak varovat ostatní. Varovat před výchovou a prostředím, ve kterém člověk žije. Hlavní hrdinka Ema jakožto chudá dívka toužící po jiném životě v lepší společnosti zakouší cizoložství a rezignuje na mateřství. Dluhy jí začnou přerůstat přes hlavu, až se nakonec rozhodne pro sebevraždu.

Všichni tři obžalovaní měli u soudu svého obhájce, přesto má na konečném obhájení díla největší zásluhu Mario Antonín Julius Sénard, jemuž je také věnováno první knižní vydání.

A jaké argumenty zachránily dílo před zkázou a dovolily mu, aby se opět dostalo ke svým čtenářům? Bylo oceněno, že dílo je výsledkem dlouhodobé práce a pasáže, které byly předmětem obžaloby, tvořily minimální podíl z celého románu.

Flaubert na svou obranu tvrdil, že uspokojení vášní čtenářů zdaleka nebylo jediným jeho účelem a taktéž neměl v úmyslu někoho pohoršovat, což mu bylo nakonec uvěřeno, a tak se stalo, že se školáci ve 21. století učí o románu francouzského spisovatele Gustava Flauberta, Paní Bovaryové.


Obžalovaní, povstaňte!

Obžalovaní, povstaňte!

ilustrace: Radka Mačugová
(přidal uživatel radka.macugova)

Obžalovaní, povstaňte!

Obžalovaní, povstaňte! (zvětšit)


Radka Mačugová


Zdroje:

Flaubert, Gustave: Paní Bovaryová, Alois Hynek: Praha

(4. 5. 2010, 12:00, přidal uživatel radka.macugova)

Obrázky

Paní Bovaryová

Paní Bovaryová
zdroj: elegenda.sk
foto: Radka Mačugová
(přidal uživatel dominik.melichar)

Související články

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek