WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

I čtení může být Adrenalin

Vzrušující román pro hloubavé čtenáře
Nikola Žbirková

Literární novinku Jaroslava Pížla můžeme s trochou nadsázky považovat za román pro hloubavé intelektuály i odolné sportovce. Název románu je totiž v tomto případě vskutku na místě - adrenalin v krvi a pocity vzrušení ve vás stoupají při čtení téměř každé stránky. Vše je tajemné, záhadné, jakoby zahaleno do tmy, v níž čtenáři naskakuje husí kůže.


Jaroslav Pížl: Adrenalin

Jaroslav Pížl: Adrenalin (zvětšit)

Setkáváme se zde s hlavním hrdinou Jiřím Ryskou, který je poněkud záhadnou osobou. Příliš toho nenamluví, vzápětí však překvapuje svojí silou a ochranářským pudem, typickým spíše pro ženské pohlaví. Ryskův kamarád Korec ho v úvodu knihy pošle vlakem prozkoumat západní venkov. Zde se s hlavním hrdinou vydáváme na velkou tajemnou pouť tichým, zasněženým, venkovským prostředí. Během tří dnů, zejména nocí, sledujeme Ryskovo dobrodružství spojené s touhou vidět to, co ve dne vidět není. Noční nebezpečné úprky, násilí, ženy, skandální sex, incest a drogy.

Román je plný drsných scén, místy až nechutných, rozhodně není pro slabší jedince. Na druhou stranu oceňuji nevšední, bohatý jazyk, zejména velké množství metafor, kterých v próze obyčejně mnoho nebývá a které ukazují na autorův básnický talent. Jaroslav Pížl vystudoval mimo jiné dějiny umění na FF UK, je básníkem, spisovatelem a hudebníkem. Právě všestranná umělecká činnost dělá jeho spisovatelskou tvorbu zajímavější, neotřelou, ale také nepříliš čtenou.

Stejně jako návaly adrenalinu nepociťuje každý rád, tak se ani tato kniha nezavděčí všem. Čtení si ale rozhodně usnadníte, když se před samotnou četbou nejprve seznámíte s autorovou předešlou prózou Sběratelé knih.

Adrenalin není prvoplánový román a má do středoproudové literatury bezpochyby hodně daleko, což může být jedním z důvodů, proč může zůstat bez povšimnutí. Pokud však nepatříte k lenivým čtenářům a rádi nad knihami hloubáte, pak je možná Pížlův román pro vás to pravé. Chce to jen umět správně číst.


Nikola Žbirková


Pížl, Jaroslav: Adrenalin. Brno: Druhé město 2010. 274 stran.


Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 7, č. 3 (47), 2.3. 2011.

(1. 12. 2010, 12:00, přidal uživatel nikola.zbirkova)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek