WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

A já děkuji svému státu

Státní ceny za literaturu 2009
Markéta Böhmová a Gabriela Romanová

V podvečer 20. října se ve Veletržním paláci v Praze předávaly Státní ceny za literaturu a překladatelské dílo, Ceny Ministerstva kultury za přínos v oblasti divadla, hudby, výtvarného umění a architektury (poslední zmíněná cena byla letos udělována poprvé). Celým večerem provázel Marek Eben, ceny laureátům byly předány z rukou ministra kultury Václava Riedlbaucha.


Novináři, laureáti, porotci a ostatní hosté byli postupně usazováni do řad obklopených obrazy v Malé dvoraně. Ti nedočkaví pečlivě studovali brožurku udělovanou u vstupu a pozorně se rozhlíželi v sále po přítomných. Úderem devatenácté hodiny zahájilo slavnostní večer hudební Trio Lyrico. Během následujících dvou hodin byla ocenění předána. Udělení každé z cen předcházel vždy krátký filmový medailon a laudatio z úst předsedy poroty. Průběh ceremoniálu byl zpestřen vystoupeními Felixe Slováčka ml. a Niny Hlavy. Vtipné poznámky Marka Ebena udržovaly pozornost hladového a rautu nedočkavého publika. Slovy „Co s takovým pohárem? Dát ho nikomu nemůžete - je na něm vyryto vaše jméno,“ upozornil na vděčný formát předávaných cen v podobě srolovaného pergamenu.

Čerstvý laureát Státní ceny za literaturu Zdeněk Rotrekl ve svém proslovu poděkoval hlavně své ženě, která ho celý život podporovala, a také Bohu za svůj život a možnost tvořit. Miroslav Jindra (Státní cena za překladatelské dílo) přednesl několik básní ze svého nejnovějšího překladu Leonarda Cohena. Nejadresnější byl Ivan Vyskočil (Cena MK za přínos v oblasti divadla), který děkoval dlouho a individuálně, naopak nejstručnější byl laureát Ceny MK za přínos v oblasti výtvarného umění, Vladimír Kopecký: „A já děkuji svému státu.“ Dojetí neskrývala historicky první laureátka ocenění za architekturu, Eva Jiřičná. Cena MK za přínos v oblasti hudby byla udělena Milanu Slavickému in memoriam.

S „ruličkami“ v podpaží a pomyslnými peněžními obálkami v kapsách se zúčastění přesunuli do prostor restaurace, kde si u čokoládové fontány, lososových plátků a táců se sushi navzájem gratulovali, vzpomínali, diskutovali a popíjeli šampaňské s jahodou.


Státní ceny za literaturu a překladatelské dílo navazují na tradici z roku 1920, přerušenou rokem 1948. Od roku 1995 je každoročně k 28. říjnu udělována za vynikající české literární dílo a překlad do češtiny.


Markéta Böhmová a Gabriela Romanová


Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 6, č. 1 (39), 9. 11. 2009.

Zdeněk Rotrekl

Zdeněk Rotrekl

zdroj: Atlantis Brno

(23. 10. 2009, 12:00, přidal uživatel marketa.bohmova)

Související články

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek