WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Shakespeare nikdy neměl pleš

Kniha fejetonů herce a spisovatele Júlia Satinského je toho důkazem
Marie Iljašenková

Vypadal úplně jinak. „Vyzerá jako fešácky mladý Mefistofeles“ píše mu Miloš Pietor, jeden z autorů dopisů z onoho světa, které Satinskému přicházely na hlavičkovém papíře SANLu. Chodily totiž ze Střediska autorů nesmrtelných listů. Z míst, kde Slunce zapadá dolů pod nohy a Shakespeare je ředitelem divadla, v němž učinkují samí géniové.


Je to třetí kniha fejetonů, která vyšla po autorově smrti tentokrát se skvělými ilustracemi Svetozara Ilavského, na nichž se na nás pochechtává, usmívá a culí Július Satinský. Slovenský herec, člen humoristické dvojice L+S, se samostatné tvorbě začal věnovat v 90. letech. Do této doby spadá také jeho „korespondence“ s Dostojevským, Voltairem, Senekou, Swiftem a dalšími spisovateli.

„Musí Vám býť jasné, drahý priateľ, že Vaše listy z Onoho světa nie sú nič nové pod slnkom,“ píše mu Voltaire v jednom dopise. Že podobné mystifikace už tu byly, to autor ví. O to ale Satinskému nejde. Tento žánr mu umožňuje komentovat a vtipně glosovat situaci tam na Zemi - v Evropě, na Slovensku, v Bratislavě. Listy jsou tak skutečně svěží a vtipnou mystifikací, nad kterou se zejména „čtenáři Dostojevského“ příjemně pobaví. Listy z onoho světa jsou také nejlepší ze tří částí stejnojmenné knihy.

Fejetony „Z Telegrafu“ si většinou berou na mušku nějaký politický či společenský nešvar, i když třeba začínají převyprávěním „rozpravky“ o malém lese a divoké svini. Vždycky se nakonec ukáže, že malý les je Slovensko a divoká svině novinář nebo něco v tom duchu. Čtenáři, kteří nejsou blíže seznámeni s politickou a společenskou situaci na Slovensku po rozpadu Československa, se tak můžou ocitnout v jistých potížích. Třetí část tvoří zápisky z cest.

Pojítkem fejetonů pojednávajících o širokém spektru témat je autorovo vidění světa. Ono výše zmíněné vtipné glosování situace tam na Zemi. Trocha provokace, trocha poučování, trocha vychloubání. To vše se odehrává na podkladě každodenních banalit, jako je třeba nákup ředkviček nebo pojídání husích stehýnek. Máte–li chuť na podobné čtení, dejte si k němu husí stehýnko nebo aspoň ředkvičku a Dostojevského… dejte na chvíli k ledu.


Satinský, Julius: Listy z onoho světa. Ikar, Bratislava, 2007. 208 stran.


Marie Iljašenková


LitENky č. 2/28, roč. 2007/2008

(19. 11. 2007, 12:00, přidal uživatel marie)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek