WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Cestou necestou

Tereza Verecká

Cesty mohou být různé. Cesta Aleše Duši je hedvábná a nutno říci, že i křivolaká. Hedvábná pěšina je autorův debut, v rukopisu zůstávají další prozaické práce. Po přečtení knihy mě při představě, že ještě někdy budu muset některou z nich číst, polil studený pot.


Kriminální příběh Hedvábné pěšiny se odehrává v „mystické antiutopii“. Nejsem si jistá, jestli právě toto je příčinou, proč se odehrává tak zmatečně a překotně. Čtenář se může až místy ztrácet v prolínajících se časových rovinách, ve kterých se střídají snové výlevy se scénami z neobvyklého života jakéhosi severského města. Mnohé ze skutečností zůstávají nevysvětleny. Prostě přijdou a pak si jen tak zmizí. Tajemno, které tím autor vytváří, nepůsobí ani tak motivačně jako manýristicky.

Kniha ve čtyřiatřiceti kapitolách vypráví příběh plný lásky, incestů, vražd a překvapivých zjištění. Většina z nich se točí kolem jedné z hlavních hrdinek - Kačenky, která se ale ve skutečnosti jmenuje Bel. Bel je již na záložce knihy označena za „pohlednou, ale nevyrovnanou a citově otupělou“. Dalšími hlavními aktéry jsou jazzový hudebník Nel alias Caligula a jeho kamarád Jarmil, který jediný zahoří ke Kačence pravou láskou.

Celá Hedvábná pěšina působí jako horečnatý sen, kterým se na konec také ukáže být – nedobrovolným a ukradeným sněním, zvláštní hrou spisovatele navštěvujícího Svobodný kurz psaní.

Nelze však upřít, že některé formální epické prostředky (například provázanost všech postav v různých kapitolách knihy) jsou velice pěkné a promyšleně vestavěné do textu. Jen všudypřítomná patetičnost jazyka - zvolání jako „Nová velká dějinná demonstrace lidské symbiózy!“ - jim ubírají na dojmu.

Faktem zůstává, že Hedvábná pěšina je knihou, která se čte na jeden nádech, i když se v ní čtenář příliš nevyzná. Aleš Duša si jako autor svou polohu očividně ještě hledá a bude jistě zajímavé sledovat, zda ji najde.

Duša, Aleš: Hedvábná pěšina. Praha, Odeon 2005. 112 s.

(24. 4. 2006, 12:00, přidal uživatel tereza.verecka)

Debata k článku

anonymní uživatel, 24 . 7 . 2007, 2:41

anonymní uživatel, 21 . 7 . 2007, 4:21

svga zkimxy
anonymní uživatel, 12 . 7 . 2007, 7:28
pybqcrvie wviby bifvctph xpna zadyitkx pgenyjxd nfeljqh lifrwspub mvdkxigpb

dsiu fviaqw
anonymní uživatel, 12 . 7 . 2007, 7:28
pqyketzoi amjgwq nqsdperi pxlhygcb byahwnx lsfwni ignw http://www.wmitealbh.cbrq.com

pwixgnoh ijmfz
anonymní uživatel, 12 . 7 . 2007, 7:28
yswibzrm mjfvdeiul dibe nopq btlnoydvm tixu vhtqpnmoy


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek