WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Bylo

Japonci, Němcová, Rudolf a Palach
Strachotová, Rebernaková

BYLO


JAPANESE WEEKEND

V druhé polovině ledna (20.-26.ledna 2012) proběhl v pražském kině Lucerna jubilejní pátý ročník festivalu japonských filmů a kultury, EIGA-SAI 2012. Výrazně rozšířený ročník zaujal nejen filmovými počiny legendárního japonského umělce Kitano Takeshimy, kterému byla letošní akce věnována, ale i rozsáhlým doprovodným programem zaměřeným především na rodiny s dětmi. V průběhu japonského víkendu byla návštěvníkům představena tradiční kuchyně, v dílnách otevřeny kurzy kaligrafie, origami a stínového divadla a zpřístupněna výstava Ikebana – Škola Sogetsu.

Filmového fanouška potěšila retrospektiva děl Kitano Takeshimy (Zatoichi, Achilles a želva, Urážka), pravé nadšení pak vyvolala archivní řada legendárních snímků z let 1950-1980 (Bouřlivák, Balada o Narajamě, Červený kapesník, Lázně Akicu).

Ozvěny festivalu proběhnou v první polovině února v Plzni a Brně.


Silvie Strachotová


150 LET PO NĚMCOVÉ

Přesně tolik uplynulo 21. ledna od smrti slavné spisovatelky Boženy Němcové. K uctění její památky a připomenutí jejich děl se po celé ČR konala řada kulturních akcí. Nejvíce ale v České Skalici. Vedle křtu knihy Sedmero pohádek s ilustracemi Evy Skořepové se Společnost Boženy Němcové vydala i do Prahy na Vyšehrad, kde proběhla pieta u jejího hrobu. Také Americký klub dam připravil v budově Senátu ČR kulturní program.

Česká televize 19. 1. uvedla nový dokumentární film Obrazy ze života Boženy Němcové, kde si spisovatelku zahrála Lenka Vlasáková. Prolínají se zde ukázky z života Němcové a promluvy literárních vědců v čele s Jaroslavou Janáčkovou či Libuší Heczkovou. Podobně uctění památky uchopil i Český rozhlas, který vysílal tematický pořad s čtením úryvků z děl.


Aneta Rebernaková


RUDOLF NA HRADĚ

Na počest výročí úmrtí císaře Rudalfa II. se na Pražském hradě otevřela veřejnosti výstava s názvem Pocta Rudolfu II. Proběhla v rámci Příběhu Pražského hradu od 21. do 29. ledna a ukazovala císaře z různých úhlů. Vrcholem výstavy pak bylo vystavení pohřebních artefaktů spojených s Rudolfem II. K vidění tak byla kopie pohřební rakve, pohřební oděv či insignie. Doprovodný program nabízel vedle filmových rojekcí zabývajících se například jeho alchymistickým zájmem i přednášky a menší epozice v dalších prostorách Hradu.

To vše bylo ke shlédnutí za symbolických 20 korun.


Aneta Rebernaková


FF UK PŘIPOMÍNÁ PALACHA

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy představila k výročí 43 let od upálení studenta Jana Palacha nový multimediální projekt. Patronát nad ním převzala známá filmová režisérka Agnieszka Holland, která se věnuje ve své tvorbě i významným osobnostem jako Rimbaud, Beethoven či Jánošík. Byl také spuštěn web www.janpalach.cz, kde lze najít jedinečné fotografie a audiovizuální materiály, z nichž některé spatřují světlo světa vůbec poprvé.


Aneta Rebernaková


(9. 1. 2012, 12:00, přidal uživatel dominik.melichar)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek