WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Vážení pozor, bude to darda!

Helena Freisteinová potřetí
Aneta Rebernaková

Helenku Součkovou jsme poznali, když byla ještě malá holčička. Poté jsme se potkali, když dospívala a nyní se s ní setkáme do třetice. Je to matka dvou dětí a manželka. Bude to osvěžující, zábavné, ale i bolestné.


Malou školačku Helenku Freisteinovou jsme si všichni zamilovali. Díky zdařilé divadelní adaptaci se příběh o Hrdém Budžesovi dostal do širšího povědomí. Před pár lety vyšlo volné pokračování s názvem Oněgin byl Rusák, kde Helenka objevuje druhé pohlaví, pak z něj šílí a mezitím si utužuje své názory nejen na h(n)usákovu dobu. Ty, kteří zažili minulý režim na vlastní kůži, nechává vzpomínat a těm z nás, kteří se tehdy ještě vozili v kočárku, pomáhá porozumět.

Děj Dardy nás zanese do současnosti – zmiňuje se zemětřesení a vlna tsunami v Japonsku nebo začínající boje v severní Africe. Pozornějšímu čtenáři neuniknou ani další aktuální narážky (neschopný politik Žabák, plátky Trefa a Plác, rakouská dramatička Gertruda Macek). Vše je podáno lehce sarkastickou formou, na což jsme už u autorky zvyklí. Díky velmi hovorovému jazyku a ich formě se do knihy začteme a s hrdinkou stoupáme i padáme.

Ačkoli její prózy nebyly nikdy veskrze pohádkové, tentokrát se věnuje tématům velmi vážným. Myšlenky a pocity ženy, která mnoho let žije s tyranem, nám popsala vskutku realisticky – snaha omluvit jeho chování, hledat chyby nejdříve u sebe nebo pozdější probuzení a výčitky. Kromě toho se setkáme i se zákeřnou rakovinou. Přichází proto i úvahy o životě a smrti.

Abych se přiznala, čekala jsem něco docela jiného. Je vidět, že román stejně jako hlavní hrdinka už naprosto dospěl a na ten humor a příjemnou nadsázku není prostě vždycky ta správná chvíle. Místy je příběh dojemný, místy z něj trochu mrazí.

Pokud máte za sebou Budžese i Oněgina, nabude pro vás Darda další rozměr. Irena Dousková pokračuje ve své "studii" vývoje jednoho malého děvčátka v dospělou ženu a dělá to vskutku brilantně. Jak to všechno skončí, se můžeme jenom dohadovat. Doufejme jen, že tohle setkání nebylo naše poslední.


Aneta Rebernaková


Dousková, Irena: Darda. Brno: Druhé město 2011. 200 stran.

Darda

Darda

zdroj: www.kosmas.cz


Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 9, č. 2 (52), 27. 2. 2012.

(29. 11. 2011, 12:00, přidal uživatel aneta.rebernakova)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek