WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Horké léto v Oslu

Jo Nesbø v Pentagramu předvádí to nejlepší ze severské krimi
Silvie Strachotová

Nesbø se vrací na místo činu s novým románem a starým hrdinou. Jde o návrat grandiózní, při němž krev tuhne v žilách a dech se tají.


Kdo nezaregistroval boom skandinávské literatury s kriminální tématikou, jako by nežil. Po fenomenálním úspěchu Stiega Larssona se není čemu divit. Pokud měl někdo pocit, že Jo Nesbø se na vlně zájmu o severskou krimi svezl, krutě by se mýlil, román Pentagram budiž toho důkazem. Nesbø navazuje na úspěch předchozích knih, jejichž děj se točí okolo detektiva Harry Holea.

Ačkoliv je Nesbøův hrdina spíše románovým antihrdinou, nelze si jej neoblíbit. Harry je cholerický, protivný alkoholik s vlastním názorem na spravedlnost. Jak by nejspíš řekl nejeden jeho nadřízený, Harry Hole je nejlepším kriminalistou osloské policie, ale nejhorším státním zaměstnancem.

Příkladem brilantního Nesbøova vyprávěcího stylu je už samotná úvodní scéna. Historický exkurz do speciálních maltových směsí je vystřídán kapající vodou/krví ze stropu a ukončen podivně vyhlížejícími chuchvalci v hrnci s vodou. (Mimochodem, věděli jste, že když krev nalijete do hrnce s vodou, která má vyšší teplotu než šedesát pět stupňů, srazí se a vytvoří chuchvalce?) Mezitím se jeho hlavní „hrdina“ probírá z kocoviny a nevzpomíná si na minulou noc.

Svižné tempo vyprávění nasazené na začátku je stupňováno rychlostí, která se dá přirovnat jen k vystřelenému projektilu. Autor se společně se svým hrdinou propracovává poměrně složitým a neobvyklým případem sériového vraha, který své oběti zdobí rudými pentagramy. Naštěstí pro čtenáře Nesbø nezabíhá k podrobnému vysvětlení symbolů, omezuje se pouze na rychlou orientaci v Harryho myšlenkách. Tok vyprávění tak zbytečně nezabíhá do lenivých meandrů, svou prudkostí a spádem spíše připomíná dravost severských řek.

Nesbø předvedl další mistrně vystavěný příběh plný napětí, z něhož jde mráz po zádech.

J. Nesbø: Pentagram

J. Nesbø: Pentagram (zvětšit)


Silvie Strachotová


Nesbø, Jo: Pentagram. Zlín: Kniha Zlín 2011. 450 stran.


Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 8, č. 1 (51), 30. 11. 2011.

(26. 10. 2011, 12:00, přidal uživatel silva.strachotova)

Obrázky

J. Nesbø: Pentagram

J. Nesbø: Pentagram
www.knihazlin.cz
repro: Silvie Strachotová
(přidal uživatel silva.strachotova)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek