WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Budou se v Česku znovu stát fronty na knihy?

Aneta Rebernaková

Ve většině knihkupectví v České Republice si datum 13. 10. 2011 označili v kalendáři velkým vykřičníkem. Chystaly se speciální plakáty, knihy se rovnaly do přehledných komínků a mnozí knihkupci neváhali připojit k této slavnostní události i nějakou tu slevu. Vrátil se totiž nápad již z dob TGM, který má velké ambice – vytvořit novou tradici.


Dovedete si představit, že byste stáli před knihkupectvím několik hodin v přízemních mrazech a netrpělivě čekali na otevření, abyste si mohli opatřit novou knihu Umberta Eca nebo Petry Soukupové? Takovou vlnu zájmu dokáže dnes způsobit jen nový díl Harryho Pottera. Ale nebylo tomu vždycky tak. U nás jsou tyto nekonečné fronty spojené spíše s centrálně řízenou distribucí knih za minulého režimu, ale v Evropě patří i v současnosti k moderní společnosti.

U nás tentokrát projekt iniciovalo nakladatelství Kosmas. Jak říká ředitel Josef Žák, vychází z modelu, který již desetiletí funguje ve Velké Británii: „Inspirace pochází z Velké Británie, kde již řadu let mají tradici tzv. super Thursday – každý rok tam první čtvrtek v říjnu vychází množství zajímavých novinek od populárních autorů.“

Očekávání jsou různá: zvýšení zisku, růst mediálního zájmu, veřejná podpora knižního trhu… Výstižně je shrnul majitel nakladatelství Kniha Zlín Marek Turňa: „Jeden prokazatelný úspěch si Velký čtvrtek může připsat už teď - fakt, že devět nakladatelství dokázalo zapomenout na vzájemnou konkurenci a spojit se k akci, která má přínos nejen pro ně, ale především pro čtenáře a celý knižní trh." Spojilo se celkem 9 nakladatelství z celé republiky – Academia, Argo, Eroika, Garamond, Host, Kalich, Kniha Zlín, Mladá fronta a Nakladatelství Lidové Noviny.

Velký knižní čtvrtek má rozhodně co nabídnout – první souborné vydání trilogie Souostroví Gulag, novou knihu světového mystifikátora Umberta Eca, dílo nositele Nobelovy ceny Maria Vargase Llosy, nebo nový román držitelky ceny Magnesia Litera Petry Soukupové. Celkem se jedná o deset titulů, které pomyslně odstartovaly podzimní knižní sezónu. Tematická náplň je opravdu pestrá, takže si na své přijde opravdu každý – od dětí, které zaujme Komisař Vrťapka, žen, kterým je věnována Nevěra po americku, až po milovníky detektivek s detektivem Harrym Holem.

Během prohlížení seznamu titulů vyvstala otázka, proč mezi desítkou nejočekávanějších titulů není i nový počin Michala Viewegha Mafie v Praze, který vychází ve stejném období. Podle informací Literárních novin (http://www.literarky.cz) zřejmě nedošlo k plánované dohodě s vydavatelem.

Redakce LitENek se bude snažit přinést kompletní recenzi Velkého knižního čtvrtku, takže se máte na co těšit. V tomto čísle najdete Martu v roce vetřelce (Petra Soukupová, HOST), Pentagram (Jo Nesbo, Kniha Zlín) a Úvahy na prahu tisíciletí (Tomáš Halík, NLN).

Na programu byla i řada doprovodných akcí, kterých se zúčastnili i autoři, respektive autorky – Petra Soukupová, Jana Šiklová a Martina Formanová. Kromě autogramiád zahájila knihkupectví i zajímavými cenovými nabídkami. Například řetězec Neoluxor při koupi některé z knih rozdával dárkové poukazy.

Pokud tedy nevlastníte ani jedinou knihu z Velkého čtvrtku, neváhejte. Podle knihkupců byl o akci poměrně velký zájem, tak se třeba můžeme těšit i na druhý ročník. A co si budeme povídat, ať už to zní jako klišé nebo ne, dnešní doba je dobou počítačů a internetu, a proto každá takováto akce zaslouží minimálně velkou pochvalu.


Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 8, č. 1 (51), 30. 11. 2011.

Velký knižní čtvrtek

Velký knižní čtvrtek

(23. 10. 2011, 12:00, přidal uživatel aneta.rebernakova)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek