WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Komu zvoní hrana? Tobě!

S každou vteřinou, kdy na světě někdo zemře, odchází i kus tebe
Elena Chvojková a Barbora Stehlíková

Jsou témata, o kterých už bylo všechno napsáno a o kterých se psát nikdy nepřestane. Láska a smrt jsou jejich přední představitelé a objevují se i v této knize. Příběhy, situace a pocity rodiny podstupující smutnou zkoušku, kterou projde každý z nás. Ale to není důvod, proč bych tuto knihu vzala do ruky podruhé. Otevřela bych ji znovu pro něžné pohlazení, kterého se mi dostalo.


Mozaikovité vyprávění točící se kolem postav tří sourozenců, jejich matky a smrti otce - lékaře. Román obsahuje přehršel úvah o životě a o hodnotách, které se však s neuvěřitelnou elegancí prolínají v lahodné pyré spousty příchutí. Bratři Hans a Emil se sestrou Kateřinou dostávají dopisy plné nenávisti a pomluv od otcova bývalého nejlepšího přítele, se kterým kdysi sedával v kuchyni a řešil, jak morálně a s rovnými zády ustát komunistický diktát. Stojí před otázkou, zda byl skutečně jejich otec plný zásad a přesvědčení, zda se nestal posluhovačkou režimu na úkor svých pacientů. Je to jejich otec, učitel, je to jejich vzor. A co vyrostlo z nich samých? Otázka se náhle rozšiřuje a nutí je přemýšlet, zda i oni prošli toto období tak, jak by si otec přál. Jak moc se svět změnil a do jaké míry zůstal stejný. Příběh je vlastně obyčejné vyprávění o obyčejných životech, naplněné však neobyčejnými náměty a úvahami, které vedou k pokoře ducha a hlubšímu zamyšlení nad existencí nejen sebe sama. A to ne populární cestou červených knihoven, ale stylem naplněným takovou něhou, že z toho až mrazí.

Autorův záměr, aby ještě více vynikla volná „přelévavost" textu (jak uvádí v ediční poznámce Petr Hruška) je podpořena například zrušením uvozovek v přímé řeči a pouze lehkým grafickým oddělením jednotlivých kapitol. Nerozhodným čtenářům bych ráda poradila: přečtěte si ji. Osobně toužím právě teď – ve chvíli, kdy jsem ji dočetla – pustit se do ní znovu.


Elena Chvojková a Barbora Stehlíková


Balabán, Jan: Zeptej se táty. Brno: Host 2010. 184 stran.

Jan Balabán: Zeptej se táty

Jan Balabán: Zeptej se táty (zvětšit)


Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 7, č. 3 (47), 2.3. 2011.

(2. 12. 2010, 12:00, přidal uživatel elena.chvojkova)

Obrázky

Jan Balabán

Jan Balabán
foto: Hana Vildová
(přidal uživatel dominik.melichar)

Související články

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek