WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Eroticky elegantní!

Twiggy znovu na scéně
Lucie Zinke

Brněnský básník, prozaik a nakladatel Martin Reiner (dříve Pluháček), jehož román Lucka, Maceška a já (2009), nominovaný na cenu Josefa Škvoreckého a označený časopisem Dolce vita za Knihu roku 2009, letos vydal další básnickou sbírku s názvem Hubená stehna Twiggy. Zajímavá, převážně erotická poezie je zpestřením pro volnou chvíli.

Hubená stehna Twiggy

Hubená stehna Twiggy (zvětšit)


Reinerova básnická sbírka je devátým svazkem Edice ReX brněnského nakladatelství Host. Zřejmě kvůli brněnskému původu autora se v knize s tímto městem setkáme často. Sbírka je převážně lyrická a hojná na symbolistické verše, které téměř v žádné básni netvoří pravidelný rytmus ani rým. Pokud se čtenář plně nesoustředí, může mu uniknout obsahová podstata. Básník rád používá netradiční výrazy, jako například sofort (něm. ihned, neprodleně), flašinet, vulva, Nunivak (druhý nejrozsáhlejší ostrov v Beringově moři). Reiner rád zmiňuje české básníky z minulých generací a některé básně jim dokonce věnuje (např. Seifertovi nebo Nezvalovi). Většina knížky je však zaměřena na erotiku a popis sexuálních situací skrytých do symbolů. Pokud se poezie netýká zmíněného tématu, pojednává o obyčejných věcech a situacích jako je podzim, krádež kukuřice, gramatika nebo moře.

Hubená stehna Twiggy obsahuje 76 krátkých, ale výstižných básní, které jsou rozděleny do čtyř částí: Pravěké město, Poutě, Zprávy ze světa a Kinetický hrob. Některé jsou bez názvu, obsah je uvádí pod titulem totožným s prvním veršem. Reinerova poezie je velmi chytlavá a někdy se čtenář může podivit, jak se nestydatost může proměnit v eleganci pomocí metafor, metonymií a symbolů. Sbírku doporučuji všem, kdo mají aspoň trochu rádi poezii s nezvyklým způsobem vyjadřování.


LUCIE ZINKE


Reiner, Martin: Hubená stehna Twiggy. Edice ReX, svazek 9. Brno: Host 2010. 112 stran.


(13. 11. 2010, 12:00, přidal uživatel lucie.zinke)

Obrázky

Hubená stehna Twiggy

Hubená stehna Twiggy
foto: Lucie Zinke
(přidal uživatel lucie.zinke)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek