WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Editorial k č. 45

Markéta Böhmová

Hned poté, co jsem chtěla být princeznou, učitelkou, doktorkou, herečkou a modelkou, jsem si v rámci své vize nejžádanější návrhářky reklam zvolila (ještě na gymnáziu) seminář estetiky. Když nám vedoucí kurzu sdělila, že dějiny umění budeme probírat odzadu, protože Egypt zná snad už úplně každý, mé moderní srdce jásalo! Konečně budeme brát něco, co je free, cool a in! Studený pot mě polil hned na dalším setkání, kdy jsem v prezentaci viděla jen červený čtverec, jiný červený čtverec, tři čáry, kostku, další kostku, větší kostku a průhlednou kostku… Žádné dynamizující ztělesnění čehosi v originálním čemsi…

Jeden moment však přeci jen stál za to dvouleté křivení páteře – výlet na výstavu české dekadence V barvách chorobných. Dvě hodiny jsem naprosto fascinována bloumala po Obecním domě. Na současnou výstavu Decadence NOW! jsem, přiznávám, přes náměstí Jana Palacha ještě nedobloumala, ale přejít silnici se naštěstí nebáli jiní, odvážnější členové redakce.

Během uplynulého měsíce někteří obrečeli, jiní oslavili zánik monarchie, stará generace se zhrozila nad generací mladou, že tápe, co je to ten 17. listopad, zástupkyně něžného pohlaví musely po královských zásnubách začít hledat nový smysl žití a my (v okaté gradaci) přicházíme s novinkou, která by se na titulních stranách také pěkně vyjímala. Naše čtení mladých básníků přenášíme na papír – nový seriál Kolbiště útočí na Vaše šedá rána v tramvajích. Co od něj čekat, najdete v komentáři pod první povídkou.

Milé čtenářky, milí čtenáři, topící topení, nepromokavé boty a pěkné počtení Vám přeje


Markéta Böhmová

(29. 10. 2010, 12:00, přidal uživatel marketa.bohmova)

Obrázky

LitENky č. 1/45

LitENky č. 1/45
foto: Dominik Melichar
(přidal uživatel dominik.melichar)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek