WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Yes okraji útesu

Vzpomínka na čtyřicet let symfonického rocku.
Stefan Segi

Kapela Yes svého času patřila mezi miláčky kritiky i publika. Skupina virtuózů tehdy hrála nesmírně promyšlené kompozice, které dosahovaly stopáže symfonických básní, a přesto se prodej LP desek šplhal k milionům. Dnes již Yes nejsou oblíbenci kritiky ani širšího publika. Věrní fandové však rádi zavzpomínají na časy před nástupem punku, kdy nekonečná kytarová sóla a klavírní vyhrávky zněly na stadionech.


Kniha Chris Welche Na samém okraji útesu popisuje počátky, vrcholy a pády jedné z nejvýznamnějších kapel takzvaného symfonického rocku. Autor je velmi zasvěcený, píše čtivě a nešetří podrobnostmi, takže si na své přijdou i znalci kapely. Jistou nevýhodou je naopak poněkud fandovské zanícení Chrise Welche, které je zcela pochopitelné vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o předsedu fanklubu kapely. Nezaujatý čtenář by uvítal trochu větší odstup. Na druhou stranu, kolik „nezaujatých“ čtenářů si koupí 450 stran o kapele Yes?

Velmi zajímavé a poučné je číst knihu jako dějiny rockové hudby. Kapela Yes totiž začínala jako předkapela Jimi Hendrixe v šedesátých letech, umělecky zazářila v letech sedmdesátých, aby byla odepsána punkovým tiskem jako nabubřelá (není divu, vždyť jenom do úvodního meditativního šumění moře skladby Close to the Edge by se vešlo hned několik celých písní The Ramones či Sex Pistols). V osmdesátkách zabodovali Yes hitem Owner of a lonely heart, v devadesátých letech se uskutečnil veliký comeback a dodnes můžeme stárnoucí, rockery vídat na světových i českých pódiích. Knihu také můžeme číst jako příběh rozkladu umělecké integrity, ve kterém je hudba postupně nahrazena businessem a umělecká potřeba požadavky nahrávacích společností.

Na samém okraji útesu je pochopitelně nejvhodnější číst za poslechu hudby kapely Yes. Vzhledem k rozsahu publikace lze bez obtíží stihnout celou diskografii, ŕozvalit se na pohovce u sterea a vychutnávat mystické skladby exotických názvů jako Siberian Khatru, Heart of the Sunrise, The Gates of Delirium či The Revealing Science of God.


Welch, Chris: Na samém kraji útesu. Praha: Volvox Globator 2009. 442 stran.

Chris Welch: Na samém kraji útesu

Chris Welch: Na samém kraji útesu

zdroj: www.knihy.abz.cz


Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 7, č. 1 (45), 1.11. 2010.

(25. 10. 2010, 12:00, přidal uživatel klara.zindulkova)

Obrázky

Chris Welch: Na samém kraji útesu

Chris Welch: Na samém kraji útesu
zdroj: www.knihy.abz.cz

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek