WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Ocenění nejlepšího literáta

Cenu Jaroslava Seiferta za rok 2010 si odnesl doposud nejmladší spisovatel
Radka Mačugová

Vítězem letošního ročníku nejprestižnějšího udílení cen za poezii a beletristickou tvorbu se stal novinář a spisovatel Jáchym Topol oceněný za svůj román Chladnou zemí vydaný v roce 2009 v nakladatelství Torst.


Rozhodla o tom početná porota ve složení: Miloslava Slavíčková, Michael Špirit, Jiří Brabec, Michal Bauer, Marie Jirásková, Libuše Heczková a Jiří Peňás. Cenu Jaroslava Seiferta každoročně uděluje Nadace Charty 77, která byla založena v roce 1986 ve Stockholmu. Slavnostní udílení ceny proběhlo 5. října v honosných prostorách pražského magistrátu, což jen podtrhuje prestiž této události. Celou akcí provázela moderátorka Lejla Abbasová a úvodního slova se chopil zakladatel a hlavní iniciátor František Janouch.

„Udělujeme letos Cenu Jaroslava Seiferta za literaturu již po pětadvacáté,“ pronesl Janouch a následně uvedl, že je tudíž povinností se lehce ohlédnout do minulosti. Nejmenoval jednotlivé laureáty, avšak nad čím se pozastavil, byl jejich věk: „Z dosavadních třiceti laureátů cenu dostal jeden devadesátník, čtyři osmdesátníci, sedm sedmdesátníků, jedenáct šedesátníků, šest padesátníků. A nakonec jeden čtyřicátník: Jáchym Topol! Jáchyme Topole, gratuluji, jste zatím nejmladším laureátem Seifertovy ceny.“ Následovala slova díků všem, kteří mají s přípravou tohoto udílení co dočinění, poté se již Janouch obrátil na samotného vítěze. Zavzpomínal na jejich první setkání, při kterém Topolovi koupil laptop od Toshiby, do kterého si Topol uložil několik básní. Právě ty si Janouch po letech vytiskl a jako bonus je připojil k již tradičním cenám pro vítěze.

Jáchym Topol neskrýval nadšení a poté, co mu bylo dáno slovo, své dlouhé monology neopomněl proložit několika vtipnými glosami. Z rukou hlavního generálního partnera finanční skupiny Pioneer Investments převzal šek na 250 tisíc Kč, obdržel diplom, litinu Emanuela Ranného a třešničkou na dortu mu byl právě osobní dárek od Františka Janoucha.

Radka Mačugová


Cena Jaroslava Seiferta, 5. 10. 2010


Cenu Jaroslava Seiferta za rok 2010 si odnesl doposud nejmladší oceněný spisovatel

Cenu Jaroslava Seiferta za rok 2010 si odnesl doposud nejmladší oceněný spisovatel

http://www.nekultura.cz/images/2009/literatura/cerven/chladnou-zemi.jpg

foto: Radka Mačugová
(přidal uživatel radka.macugova)

Cenu Jaroslava Seiferta za rok 2010 si odnesl doposud nejmladší oceněný spisovatel

Cenu Jaroslava Seiferta za rok 2010 si odnesl doposud nejmladší oceněný spisovatel (zvětšit)

Zdroj: http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/frantisek-janouch.php?itemid=10944. (říjen, 24. 2010).


Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 7, č. 1 (45), 1.11. 2010.

(24. 10. 2010, 12:00, přidal uživatel radka.macugova)

Související články

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek