WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Zlatá brána fantazii otevřena

V Galerii Rudolfina byla zahájena výstava fotografií tří osobností s odlišným pojetím ideální krajiny
Radka Mačugová

Meteorologové opět lhali. 21. dubna v 18 hodin, kdy měla být slavnostně zahájena výstava Double Fantasy, nesvítilo slunce, ale poprchávalo a foukal studený vítr.


Návštěvníci výstavy byli zkropeni deštěm a zřejmě si své pocity museli adekvátně sdělit, jelikož po celou dobu, kdy autor koncepce a kurátor výstavy Petr Nedoma pronášel úvodní slovo, dvorana šuměla jako bory v naší národní hymně.

Poté se řeči ujala ředitelka Uměleckoprůmyslového muzea v Praze Helena Koenigsmarková a výstava mohla začít. Měli jsme možnost vstoupit do tří místností, kde jsou k vidění tři odlišné koncepce tří autorů.

Fotografie krajiny v podání Michala Šeby, který se snažil využít nových technologií digitálních fotek a prostřednictvím speciálního světelného nastavení tak reálnou krajinu poskytnout v podobě magického ztvárnění, mnohé přítomné uchvátila tak, že se neváhali posadit na připravený gauč a vstřebávali Šebovu práci.

Zdánlivě podobné, avšak zcela odlišné, je zobrazení krajiny německé umělkyně Beate Gütschow. Metoda, kterou vytváří své snímky, je založena na akademické doktríně. Tedy po vytvoření analogických fotografií skutečné krajiny snímky digitalizuje a následně je podle této doktríny ve speciálním programu dotváří do podoby současných fotografií.

V poslední místnosti může návštěvník zrakem spočinout na tvorbě umělce Jana Jedličky. Přestože se na fotografiích objevuje krajina lidskou rukou přeměněná, Jedličkovo ploché zobrazení téměř bez vegetace a použití širokoúhlého objektivu vytvářející pocit nekonečnosti činí jeho snímky čistě přírodními. Černobílost jim dodává historický nádech a znak jakési primárnosti hornin.

Každý si ideální krajinu představujeme v jiných barvách. Pokud si ji, obklopeni historickými památkami v centru Prahy, nechcete jen představovat, ale chcete ji spatřit, i když jen na fotografiích, zajděte si do Rudolfina. Výstava potrvá až do 4. června.


Zlatá brána fantazii otevřena

Zlatá brána fantazii otevřena

foto: Radka Mačugová
(přidal uživatel radka.macugova)

Zlatá brána fantazii otevřena

Zlatá brána fantazii otevřena (zvětšit)


Radka Mačugová


Galerie Rudolfinum, 21. dubna 2010, 18.00

(30. 5. 2010, 12:00, přidal uživatel dominik.melichar)

Obrázky

Zlatá brána Rudolfina

Zlatá brána Rudolfina
foto: Radka Mačugová
(přidal uživatel dominik.melichar)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek