WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Cesta do hlubin poškozené duše

Deprese, perverze, fobie a jiné radosti života
Klára Prchlíková

Sérgio Sant´Anna předkládá čtenářům dílo k zamyšlení. Při jeho četbě vás bude mrazit, zakusíte hněv i rozhořčení a objevíte úchyla ukrytého v hloubi vaší duše. To vše v knize příhodně pojmenované Noční let.


Noční let se skládá ze sedmi tematicky různorodých povídek, které mají společný tón vyprávění. Všechny jsou potemnělé a dusné jako obloha před letní bouřkou a stejně jako předzvěst ledového deště i ony probouzí v člověku neklid.

Kniha se jmenuje podle první povídky, název však vypovídá mnohé o povaze celého díla. To je sondou do nejhlubšího nitra člověka. V jednotlivých příbězích nasloucháme vnitřnímu monologu několika postav, jejichž myšlenky jsou šedé nebo černé, dosti pesimistické či nicotné. Některé povídky nepůsobí tak drasticky jako ostatní, ale ani ony nevyzní optimisticky, neboť nesou poselství o povrchnosti, zbytečnosti lidského života nebo dvou tvářích, které člověk má.

Noční let odráží dnešní svět, kde denně slýcháme o smrti, bolesti, i perverzních jedincích, aniž bychom si připustili, že se dějí v našem okolí. Držíme si od nich odstup, což je přesný opak toho, co dělá autor. Ten nahlíží do mysli sebevraha nebo přestárlého dabéra, jenž vidí smysl života v nemravných telefonátech.

Povídky jsou značně depresivní. Nutí čtenáře nahlédnout do vlastního srdce a připustit, že to, co autor popisuje, už ho také někdy napadlo. Čtení vás přiměje přemýšlet, a to nejen povrchně. Noční let nepatří mezi knihy, které otevřete jen kvůli jejich obsahu. Kniha se otiskne do vašeho vědomí, k jejím tématům se budete vracet znovu a znovu.

Sérgio Sant´Anna zaznamenává vnitřní pochody nejen obyčejných jedinců, ale i lidí, jejichž způsob uvažování se vymyká společensky přijatelným normám. Nesnaží se vychovávat ani nenabízí rozhřešení. Místo toho vás nechá vykoupat ve špíně tohoto světa a ručník si už musí každý čtenář najít sám. Zážitek z četby však jen tak nesetřete.

Klára Prchlíková

Sant’Anna, Sérgio: Noční let. Překlad: Pavla Lidmilová, Lada Weissová. Dybbuk, Praha, 2010. 180 stran.

Noční let

Noční let

(11. 5. 2010, 12:00, přidal uživatel klara.prchlikova)

Obrázky

Sérgio Sant’Anna - Noční let

Sérgio Sant’Anna - Noční let
zdroj:artforum.sk
foto: Klára Prchlíková
(přidal uživatel dominik.melichar)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek