WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Malé knihovny, dobré knihovny

Městská knihovna Čelákovice (okres Praha-východ)
Michaela Kašičková

Město poblíž Prahy disponuje vzhledem k malé rozloze a počtu asi třinácti tisíc obyvatel nebývalým výskytem restauračních zařízení. S trochou nadsázky se mezi štamgasty traduje, že o opilecké historky není nouze. Toto téma se zdá být nosné, ale v našem článku by nemělo být tématem ústředním. Občané Čelákovic se starají spíš o vývoj jiné kultury než pivní – a sice o tu literární.


Četlo se odjakživa, už od roku 1864 tu fungoval spolek specializovaný na výpůjčky knih. V roce 1886 bylo zřízeno nové centrum, tentokrát vlastenecky orientované. O předchůdkyni současné knihovny pak můžeme hovořit od roku 1920.

Počínaje druhou polovinou minulého století knihovna svou úroveň stále zvyšuje. Nejvýraznější vzestup pozorují čtenáři zejména v posledních deseti letech. Výhodou této lokální knihovny jsou specializovaná oddělení. S ohledem na malý prostor chápeme, že knihovna nemůže nabídnout extrémní výběr, ale svým čtenářům nabízí možnost si libovolnou publikaci objednat, a to z jakéhokoliv koutu země. Maximální čekací doba je deset dní, a to za minimální poplatek.

Co je však aktuální a na co bych chtěla upozornit zejména, je literární soutěž, s jejíž myšlenkou přišla současná ředitelka knihovny Soňa Husáriková. Tato akce drží čestné místo mezi ostatními aktivitami, jako jsou autorská čtení populárních spisovatelů nebo večery na podporu místních umělců.

Letošní kolo bude sedmým ročníkem. Tentokrát bylo zvoleno téma máchovské, „Tím světem bloudím…“ Vzhledem k poslednímu ročníku, jehož účastníci dosáhli vysoké počtu a přesáhli i hranice našeho státu, se letos očekává prudký tvůrčí příliv.

Autoři mohou soutěžit v kategorii poezie, publicistiky nebo prózy, přičemž budou zařazeni do příslušných věkových skupin.

O kompetenci porotců nemějte obavy; chybět nebude stálice soutěže, porotce PhDr. Martin Petiška a mnozí další.

Své příspěvky můžete odesílat do 31. 5. 2010. Bližší informace naleznete na stránkách knihovny.

Michaela Kašičková

(8. 5. 2010, 12:00, přidal uživatel michaela.kasickova)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek