WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Tak trochu jiný skicák

S Hiršalem a Niklem do světa básní
Denisa Garciová

Do knihy se nepíše, do knihy se nečmárá! Pokud zastáváte tuto často od dětských let citovanou tezi, pak budete překvapeni, jak vypadá nová kniha pro děti z nakladatelství Meander. Hiršalův skicák vybízí své malé čtenáře k pravému opaku, a to doslova: „Můžeš kreslit, můžeš psát, bude ze mne unikát!“


Hiršalův skicák.

Hiršalův skicák. (zvětšit)


Básně a domalovánky pro děti, jak zní také podtitul této knihy, mají v dětech probudit tvořivost. Kniha velkého čtvercového formátu na první pohled připomíná obyčejný blok v kroužkové vazbě. Tento skicák je však zvláštní - je plný bílých i barevných čtvrtek a na každém listu stojí báseň Josefa Hiršala doplněná tematickou skicou z ruky dnes již všem určitě dobře známého Petra Nikla (Záhádky, Lingvistické pohádky atd.), kterou je možno domalovat a vybarvit – prostě vylepšit podle vlastní fantazie.


V tomto básnickém výboru se můžeme spolu s dětmi začíst do Hiršalových říkanek, popěvků i lingvistických hříček. Hiršalova dlouhodobá tvorba zaměřenená jak na nejmenší, tak i na starší děti vyústila už dříve v několik dětských titulů, a tak bylo pro tento netradiční počin opravdu z čeho vybírat. O původu jednotlivých básní se dočteme v podrobné ediční poznámce, která u dětské knihy příjemně překvapila. Nesmíme opomenout ani doslov Bohumily Grögerové, jež s Hiršalem od padesátých let spolupracovala nejen na dětských knihách.


Hiršalův skicák je knihou pro hravé a neposedné děti, stejně tak i pro ty plaché a uzavřené. Dovoluje jim to, co je jinde zakázané. Naplno zde mohou rozvíjet svoji osobnost. Kniha se snaží o to, aby k ní děti měly opravdu osobní vztah. Tím, že se na ní mohou podílet, vstoupit do ní, bude opravdu jen jejich. Snad jedinou výtkou je poněkud neposlušný kartonový obal, ze kterého knihu sice velmi snadno vyjmete, ale o to hůře se vám bude uklízet nazpět. I přesto však knize nelze upřít její originalitu.


Denisa Garciová

(11. 4. 2010, 12:00, přidal uživatel dominik.melichar)

Obrázky

[náhled není k dipozici]
hiršalův skicák
foto: Denisa Garciová
(přidal uživatel dominik.melichar)

Související články

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek