WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Jestli málo, tak víc!!!

V nesoutěžním přátelském duchu měřily své síly špičky současného českého slamu
Šárka Adamovičová

O organizaci Slam Poetry Exhibice v prostorách Rock Café se zasloužil Tomáš Kůs. Slamovali nejen mistři svého oboru, ale i Cyril Kaplan, který zaskakoval za zraněného mistra ČR 2008 Jana Jílka a Monika Serbusová, která opustila řady diváků a jako „černý kůň“ zastupovala publikum (nebyla úplným nováčkem, loni slamovala v regionálních kolech).


Přibližně třetině publika, která se slamu účastnila poprvé, přiblížil moderátor večera Martin Vasquéz pravidla – pětiminutové exhibiční výstupy, sedm porotců náhodně vybraných mezi diváky, kteří se pro druhé kolo vyměnili (hodnotili body 1 – 10). Každý slamer před publikum předstoupil dvakrát – ve druhém kole v pořadí opačném než jak bylo rozlosováno pro kolo první.

Klání zahájil i zakončil úřadující mistr ČR Ondřej Macl, publikum oslovil více jeho druhý výstup, kde varioval na téma domácího násilí. Oba výstupy Bohdana Bláhovce byly velice působivé a zdařilé, přesto mi alespoň jeho druhý výstup přišel porotci nadhodnocován (jiné výkony byly trefnější a, pro mě, lepší) – že by se i ve slamu přidávaly body za jméno? Jakub Foll v obou kolech vyprávěl o muži povalujícím se ve chvojí a hloží obklopen laněmi milujícími slané. Masha se zaměřila na problémy čistě ženské – lila barvu a obdiv k tlustým medvídkům. Nejslabším výkonem večera byl první výstup Reného Jahody, když si ale ve druhém kole stěžoval, že je "celej den moc v pohodě", vyprovokoval publikum k nejvýraznějším a nejhlasitějším reakcím. Cyril Klusák se bohužel nedokázal plně uvolnit a v druhém kole svých improvizací začínal bezmocně tápat. Pavel Klusák vystupující pod pseudonymem Havel Husák byl fantastický ve druhém výstupu, kdy okatě četl verše na téma nutnosti improvizace. Monika Serbusová se vtipně chlubila novou prací, kde vymýšlí jména hopíkům.

O jeden bod nad Bohdanem Bláhovcem zvítězil Ondřej Macl, který odešel s lahví vína. O třetí místo se dělili Masha, Havel Husák a Jakub Foll. Tomáš Kůs večer zhodnotil jako jeden z nejzdařilejších slamů u nás.


Šárka Adamovičová


Slam Poetry Exhibice, Rock Café, 7. 4. 2010


Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 6, č. 5 (43), 13.5. 2010.

(9. 4. 2010, 12:00, přidal uživatel sarka.adamovicova)

Obrázky

Slam Poetry Exhibice

Slam Poetry Exhibice
zdroj: metancity.com
foto: Šárka Adamovičová
(přidal uživatel dominik.melichar)

Související články

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek