WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Temná a ještě temnější kniha Hermansova

Když nad vámi visí Damoklův meč během světové války, není to nic pěkného
Klára Prchlíková

Temná komora Damoklova od nepříliš známého nizozemského spisovatele Willema Frederika Hermanse se datuje do roku 1958, v Čechách si však odbyla svou premiéru až v roce 2010. Jedná se o první český překlad tohoto autora.


Román líčí osud jistého Oswoudta, flegmatického muže bez ctižádosti, který se o okolní svět příliš nezajímá. Alespoň do doby, než se na začátku druhé světové války seznámí s Dorbeckem, charismatickým nizozemským poručíkem, členem odboje, jenž je mu k nerozeznání podobný.

Toto setkání změní Oswoudtovi život. Ve srovnání s Dorbeckem je nula, cítí se jako nepovedený kus. Aby nabyl pocitu důležitosti, přijímá bez ptaní úkoly, jež mu Dorbeck a jeho spolupracovníci zadávají. A tak se Oswoudt stává jedním z odbojářů. Díky své podobě s poručíkem si připadá silnější, ale zároveň jsou mu přičítány zločiny, které nespáchal. I po válce, kdy se těší na svobodu, je to opět ta podobnost, co mu zkomplikuje život…

Hermansův román vtáhne čtenáře do děje již po několika větách. Autor píše velice svižně, jednotlivé události jsou líčeny stručně, přesto obsahují dostatek informací. Jednoduchost se prolíná celým textem. Hermans nepotřebuje desítky stran na sáhodlouhý popis míst ani na líčení psychicky postav. Zdá se, jako by chtěl šetřit místem. Vše je strohé, kusovité, neopracované a zároveň neosobní, stejně jako doba, kam je zápletka zasazena.

Román rozhodně není čtení pro romantické letní večery, občas má člověk chuť knihu odložit, protože se děje něco, co se mu nelíbí, avšak je příběhem tak pohlcen, že se k tomu jen těžko odhodlá. Příběh nabírá rychlý spád, akce střídá akci. Kniha je nabitá dějem, chybí vycpávky a vyprávění se drží jediné přímočaré linie. Hermans stvořil napínavý thriller, který vás nepustí do poslední stránky. A možná ani potom.


Klára Prchlíková


Willem Frederik Hermans:Temná komora Damoklova. Překlad: Magda de Bruin Hüblová. Host, Brno 2010. 352 stran.


Temná komora Damoklova

Temná komora Damoklova


Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 6, č. 5 (43), 13.5. 2010.

(18. 3. 2010, 12:00, přidal uživatel klara.prchlikova)

Obrázky

Obálka knihy Temná komora Damoklova

Obálka knihy Temná komora Damoklova
zdroj: nakladatelstvi.hostbrno.cz
foto: Klára Prchlíková
(přidal uživatel dominik.melichar)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek