WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Rakousko je psychopatologická země

Kniha Pauluse Hochgatterera Sladkost života konečně česky
Eva Marková

Preciznost, zdánlivá jednoduchost, obraz jednoho společenství vylíčený na pozadí kriminálního příběhu. Román Sladkost života, který je ověnčený několika cenami, vydalo v překladu Tomáše Dimtera nakladatelství Host.


Furth am See, typické rakouské maloměsto, z příznačné povánoční letargie nevytrhne ani brutální vražda stařečka, kvůli níž přestane jeho sedmiletá vnučka mluvit. Byla to totiž ona, kdo starého muže objevil ve sněhu. Mrtvého, s krvavým flekem místo hlavy. Vyšetřovatelem případu se tak mimoděk stává (kromě komisaře Kovacse) i psychiatr Raffael Horn.

Čteme a zjišťujeme, že ve zdánlivě klidném městečku vlastně nikdo není normální. Farář se zálibou ve vytrvalostních bězích a neustále zapnutým iPodem. Mladík identifikující se s Darth Vaderem. Psychiatr mající erekci třeba jen při pohledu na svou ženu, violoncellistku… O návštěvě psychiatra nakonec začíná uvažovat také čtenář, jenž mnohdy neví, čí je. V knize se totiž objevuje několik vypravěčů a i sám překladatel Dimter říká, že pro něj jejich identifikace nebyla snadná.

Paulus Hochgatterer je dětský psychiatr zabývající se těmi nejhoršími patologiemi a na jeho psaní je to znát. Je citlivý, všímá si detailů a zároveň je velmi precizní. Sladkost života dýchá onou tíživou, psychopatologickou atmosférou rakouských románů a přitom není křečovitá a neuvěřitelná (jak někdy bývá třeba Thomas Bernhard). Těch dvě stě padesát stran vás chytne a nepustí, dokonce hrozí, že knihu budete číst několikrát (patříte-li mezi čtenáře, kteří chtějí pochopit všechny souvislosti v textu skryté). Detektivní zápletka je jen kostrou románu, záminkou pro psaní.

Co této knize vytknout? Snad jen pár redakčních nedokonalostí (jmenuje se mlčící holčička s veverkami na bundě Katharina nebo Kateřina?). Sladkost života, to je tak trochu jiná detektivka.


Eva Marková


Sladkost života

Sladkost života (zvětšit)


Hochgatterer, Paulus: Sladkost života. Překlad: T. Dimter. Host, Brno 2010. 251 stran.


Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 6, č. 4 (42), 29.3. 2010.

(14. 3. 2010, 12:00, přidal uživatel eva.markova)

Obrázky

Sladkost života

Sladkost života
Hochgatterer, Paulus: Sladkost života
foto: Nakladatelství Host
(přidal uživatel eva.markova)

Debata k článku

fotka
eva.markova, 14 . 3 . 2010, 11:43
nějak se mi nedaří nahrát obrázek, ale jen co se to povede, tak ho přidám:o)


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek