WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Porozumění mezi mužem a ženou

Frankie, Johny a další hrdinové
Hana Hudečková

Pojízdný divadelní spolek Frída, čítající dva herce, si připravil pro diváky novou inscenaci. Hra s názvem Frankie and Johnny měla premiéru 15. února v Praze. Jako tradičně je přijalo divadlo Kalich.


Členové spolku Frída, Martin Trnavský a Radim Novák, připravili k radosti diváků novou hru, ve které zastává ženskou roli Frankie Barbora Munzarová.

Příběh vypráví o Johnnym (Martin Trnavský), který se vrátil z vězení a hledá si práci. Tu si našel v řecké restauraci, kde se seznámil s Frankie. Chtěl by s ní navázat vztah, ale Frankie nechce o mužích ani slyšet. Zde se střetávají zájmy a vznikají komické situace, kdy si každý nestojí za svým, ale mění názory na lásku s každou další větou. Vzniká tak mezi nimi neřešitelný problém.

Mohlo by se zdát, že si příběh vystačí se dvěma herci, jenže právě Radim Novák, který zastupoval postavu moderátora v rádiu, vnášel do příběhu jiskru. Už samotný název rozhlasové stanice (WC kaka) napovídal, že tady legrace teprve začíná. Nelze zatajit, že v inscenaci vystupuje i čtvrtá postava, která jednou za čas přejde jeviště, jako by se nic nedělo, a někdy se od ní divák dočká ruského pozdravu. Celý příběh, který se na jevišti odehrává, je v podstatě moderátorovou vzpomínkou na den, kdy Johny volal k němu do rádia a svěřoval se se svými trablemi. Komické situace nastávají ve chvíli, kdy chce moderátor poradit Johnnymu, jak se ženami zacházet, jak jim porozumět a jak o ně pečovat, a role si prohodí. Ale představte si, co se stane, když si moderátor prohodí roli s Frankie a chce jí ukázat, jak by se mělo zacházet s mužským srdcem…

Pražská premiéra hry Frankie and Johnny se vydařila, sklidila obrovský aplaus a nejeden divák odcházel poučen o vztahu mezi mužem a ženou, ale také si odnesl radost z kulturního zážitku. Svědčí o tom i kladné ohlasy na internetových stránkách Frídy, které můžete navštívit i vy na adrese www.frida.cz.


Hana Hudečková


Divadlo Kalich, 15. února 2010. Scénář a režie: Jakub Nvota.

(10. 3. 2010, 12:00, přidal uživatel hana.hudeckova)

Obrázky

Frankie and Johnny

Frankie and Johnny
Zdroj: www.frida.cz

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek