WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Za mřížemi a co tam Malik našel

aneb Jak se z tichého nováčka nenápadně stát obávaným mačem
Hana Bednářová

Výsledek francouzsko-italské koprodukce, snímek Prorok (2009), nabízí exkurzi do vězeňského zákulisí, kde za nitky tahá zde pykající korsická mafie. Malik, nevzdělaný mladý Arab bez potřebných konexí, je brzy seznámen s místními pravidly.


S támhletím chlápkem se spřátelíš a pak ho zabiješ, jinak my zabijeme tebe, rozumíš? – U bachaře stranícího mafiánům mladík nepochodí; igelitový pytel přes hlavu jej nakonec dostatečně přesvědčí. Vražda chlápka, zde nepohodlného svědka, vyžaduje specifickou přípravu. Malik začíná pilně a velmi názorně trénovat tasení žiletky jazykem.

Povede se. Malik se stává poskokem Korsičanů, a když už je v tom, z pouhého odposlechu se naučí korsicky, ve vězeňské škole se dovzdělá, najde si arabského kamaráda a docela si zvyká. Co se dá taky jiného dělat.

Protože je pořád takový hodný, tichý a poslušný, získá pár jednodenních propustek. V osobním volnu však plní další nekalé úkoly. Rozjíždí zároveň ale i pár vlastních kšeftíků a hraje na více stran. Mezi hovory s duchem zabitého a prorockými vizemi vyděšených laních očí, jediným pojítkem s názvem filmu, sleduje a vyčkává. A nakonec to rozjede ve velkém. – Nedali jste mi na výběr, tak tady to máte.

Stopadesátiminutové vyprávění opravdu nespěchá, pohrává si s okamžiky rozhodování hlavní postavy a zaměřuje se na její postupné zanořování do světa velkých zločinů. Brutálních akcí je v celém filmu pár, o to surověji však zapůsobí, navíc herci se přesvědčivě potí. Surreálně poetické prvky na nečekaných místech podporují zvláštní snovou atmosféru událostí.

Snímek zobrazuje projevy a naznačuje příčiny zla v lidech. Nikdo a nic nedokáže člověku ublížit tak jako jiný člověk. Koncentrují-li se pak ti, kteří mají k ubližování sklony, na jednom místě, nově příchozí jim buď podlehne, nebo se nakonec přidá. Rezignace na dříve nepřekročitelné lidské hodnoty je vykreslena tak bravurně, až se divák zachvěje.


Hana Bednářová


Prorok (2009)

Prorok (2009)

Zdroj: http://www.aerofilms.cz/


Prorok (Francie/Itálie, 2009, 150 min)

Režie: Jacques Audiard

Hrají: Tahar Rahim, Niels Arestrup, Adel Bencherif

(17. 11. 2009, 12:00, přidal uživatel hana.bednarova)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek