WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Rozpor a protiklad

Neoexpresionistické figury Georga Baselitze
Barbora Ševčíková

Galerie Rudolfinum představuje široký pohled na téměř padesátiletou tvorbu Georga Baselitze, kterou nespojuje snad nic, kromě odporu ke konvenci.


Baselitz musel pro politickou nezralost opustit akademii ve východním Berlíně. Studia se mu podařilo ukončit roku 1963 v západním Berlíně a krátce nato zde představil svou první samostatnou výstavu, která se stala okamžitě skandálem. Jeho obrazy Velká noc ve strouze a Nahý muž byly ihned po vystavení zabaveny státním zástupcem. Další do té doby nevídanou věc předvedl o šest let později, když obraz Les na hlavě převrátil vzhůru nohama. Figura postavená na hlavu se poté stala poznávacím znakem jeho tvorby.

V dobách, kdy tašismus a americká akční malba platily za avantgardu, narušoval obecný trend tím, že ve snaze zbavit malbu závislosti na zobrazovaném předmětu hledal nové cesty a metody v již pohřbeném figurálním malířství. Své figury a anti-figury doby umocňuje expresivním způsobem malby, kterým navazuje na bohatou tradici německých expresionistů. Nekonvenčním a hrubým způsobem práce se vymyká jakýmkoliv zákonitostem a kategoriím. V Galerii Rudolfinum jsou představeny i obrazy z let 1998–2005, ve kterých se autor zabývá projevy socialistického realismu a interpretuje je. V poslední době dokázal například znovu provokovat a překvapit umělecký svět, když své figury postavil opět na nohy.

Malířské dílo Georga Baselitze, čelního představitele neoexpresionismu, nebylo v České republice narozdíl od jeho prací v grafice ještě samostatně prezentováno. Jeho tvorba byla představena pouze na několika společných výstavách. Expozice v Galerii Rudolfinum přispívá k poznání velké osobnosti evropského a světového umění i děl, která ovlivnila také řadu našich umělců. Výstavu Georga Baselitze doplňuje ve zcela odlišné koncepci výstavní projekt "Georg Baselitz Dresdner Frauen" v Drážďanech (10. 10. 2009–28. 2. 2010).


Barbora Ševčíková

Georg Baselitz, Obrazy 1960–2008, Galerie Rudolfinum, 10. 9. 2009–6. 12. 2009


Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 6, č. 1 (39), 9. 11. 2009.

George Baselitz, Elke 4

George Baselitz, Elke 4

George Baselitz, Elke 4, 1977, olej, plátno

,

(30. 11. 1999, 12:00, přidal uživatel barbora.sevcikova)

Obrázky

[náhled není k dipozici]
George Baselitz, Elke 4
George Baselitz, Elke 4, 1977, olej, plátno

Debata k článku

názvy obrazů - kurzíva
barbora.sevcikova, 22 . 10 . 2009, 3:50
Chtěla bych poprosit, jestli by šlo (mně se to totiž i po opakovaném úsilí nepovedlo nahrát) přepsat názvy obrazů do kurzívy, aby to nemátlo.....


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek