WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Mírná zábava v mezích ženského čtiva

Průměrný finský Safari klub
Ema Stašová

Rudý přebal Safari klubu finské autorky Anji Snellmanové nahání husí kůži. O soft porno, jak se na první pohled zdá, se nicméně nejedná.


Kniha vypráví příběh čtyřicátnice Heleny, ředitelky ZOO, jejíž vynikající rodinný a profesní život kalí dávný čin mladické nerozvážnosti. Helena se za studií spustila s Ukrim, přívržencem darwinismu, taxidermie a lehkých holek, aniž by výše uvedené tušila, a tak brzy pozná, zač je přírodního výběru a psychického vydírání loket.

Leitmotivem Safari klubu je mužská a ženská rovnoprávnost. Snellmanová skrze Ukriho naznačuje, že muži mají z emancipace hrůzu, a tak se uchylují k víře ve staré dobré pudy, přičemž navrch má pochopitelně ten pohlavní. Podobný stereotyp nese i postava Heleny, pohybující se v mantinelech menstruace („Helena shledala, že potřebuje vložku.“ s. 154) a pasivity.

Co do gender studies tedy kniha přínosem není. Silná místa nalezneme spíše v líčení rodinného života a s ním spjatého laskavého humoru. Snellmanová od dob svého vlhkého debutu Byla tady Soňa O. vyzrála a je si toho vědoma, protože se neváhá pustit na tenký spisovatelský led odkazů. S Nanou a Malými ženami se jí celkem daří pracovat, ovšem biblická motta v tomto lineárním příběhu vyvolávají rozpačitý úsměv.

Podobnou reakci vzbuzují překladatelské přešlapy zahrnující trojí použití „co“ v krátkém souvětí („Co tady mají co dělat ti, co hloubají nad právy vší a roupů.“ s. 113) a jiné perly („První, co udělala, bylo, že jim oznámila, že autobus píchl.“ s. 122). Pravdou ovšem je, že ani originál neslyne vybroušeným jazykem.

Nezanedbatelnou roli v textu hraje helsinská zoologická zahrada. Od zvrácených Ukriho pokusů rozvrátit Heleně život obrací čtenářovu pozornost k lvici asijské, rosomákovi, srpicím a jiné zvěřině. Autorka o ní načerpala úctyhodné znalosti, zdroje uvádí na konci knihy jako bibliografii. Pozorné pobaví zmínky o české ZOO ve Dvoře Králové a Praze.

A jak to v Safari klubu dopadne? Inu, zlo bude potrestáno a láska zvítězí. Jinými slovy, kniha nabízí mírnou zábavu v mezích ženského čtiva.


Ema Stašová


Snellmanová, Anja: Safari klub. Překlad: L. Dejdarová. Metafora, Praha 2009. 398 stran.


Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 5, č. 5-6 (37-38), 11. 5. 2009.



(17. 4. 2009, 12:00, přidal uživatel ema.stasova)

Související články

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek