WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Kriminální aktivity chlapce bez dozoru

Cílová skupina: věkem neomezena
...

(Anti)hrdina oblíbených příběhů Artemise Fowla, dvanáctiletý padouch s neuvěřitelnou inteligencí, se objevuje i v grafické podobě.


Autorem bestsellerových románů je Eoin Colfer, který se spolu s Andrewem Donkinem postaral o úpravu do komiksové verze. Nápadité a detailní kresby vytvořil Giovanni Rigano a Paolo Lamanna vše dovedl k dokonalosti barvami. Postava Artemise Fowla vznikla v roce 2001 a okamžitě si získala přízeň čtenářů po celém světě. Ačkoli se jedná o chlapce ve fantazijním prostředí, cílová skupina rozhodně není věkově omezena.

Autor na první straně uvádí nezasvěcené do problematiky. „Hlavním problémem“, píše, „je Artemisova inteligence“. Tento chlapec bez těžkostí obejde každý psychologický test a mnozí doktoři kvůli němu přišli o rozum. Je nepochybně génius. Proč se ale věnuje právě zločinu? O tom ví pouze jediný člověk, ten si to ale nechává pro sebe. K nejlepšímu vykreslení Artemisovy povahy přispěje popsání jeho dnes už proslulého prvního zločinu z doby, kdy mu bylo dvanáct let.

Artemisův otec je pohřešovaný a matka z toho začíná bláznit. To chlapci poskytuje neomezené pole působnosti. Vydává se s osobním strážcem Butlerem do Saigonu, kde by podle všeho mohl získat knihu skřítků – jejich bibli, kterou nosí u sebe, a díky níž by mohl využít nový živočišný druh ke svému prospěchu. My se mezitím setkáváme s elfskou kapitánkou Myrtou Krátkou, první ženou, která se dostala do elitní policejní jednotky. Myrta dostává příkaz. Musí se vydat z města Jistoty na povrch, aby zasáhla proti rozzuřenému řádícímu trollovi. Při zásahu vyjde najevo, že kapitánka už několik let neabsolvovala rituál k obnovení své kouzelné moci, a tak se musí vydat do staré vlasti, aby to napravila. Všechno vypadá perfektně, když tu ale…

Artemis s Butlerem naloží elfku do auta a odjíždějí do rodinného sídla Fowl Manor. Lokátor v Myrtině přilbě policii ukáže, co se děje, a tak se připravuje tým k záchranné akci. První stopy ale zavedou jednotku do pasti. Proti starobylým skřítkovským kouzlům a jejich neviditelným štítům stojí Artemisovy kamery s tak vysokým rozlišením, že zachytí i obláčky dechu. Proti Myrtiným hypnotizačním silám mesmeru je tu brýlemi vybavená zločincova sestra. A obyčejnému útěku ze sídla brání kapitánce skřítkovské zákony. Odehrává se vyrovnaný souboj.

My vše sledujeme dík různorodým záběrům, které někdy obsáhnou velký prostor, jindy zobrazují detail tlačítka, list papíru nebo odlesk v brýlích. Díváme se seshora, z profilu, přímo… Velikosti jednotlivých kreseb se mění od malých až po celostránkové vyobrazení magmatického proudu. Moderní přístroje, které jsou nedílnou součástí příběhu, se promítají i do grafického ztvárnění, a tak pohled zkreslují televizní obrazovky, helmy, kamery a zaměřovače. Technika animovaného filmu, kdy se jednotlivé obrazy jen nepatrně liší, si vtipně pohrává s mimikou a gesty postav. Barevné ladění jednotlivých úseků se střídá s protikladností, která nám při rychlém výběru zbraní jasně určí, co patří do Artemisova a co do policejního inventáře. Kniha je rozčleněna do devíti kapitol, jejichž názvy čtenáře pobízí k dalšímu čtení. V rychle ubíhajícím příběhu se na chvíli pozastavujeme u stránek policejních spisů, které jsou do děje vloženy a dodávají nám širší údaje o jednotlivých aktérech. Celá kniha působí na čtenáře dojmem komplexnosti a detailní propracovanosti.

Ačkoli máte hodně práce, brambory na plotně se vaří a zítra ráno vás čeká zkouška, této knihy se nezbavíte. Bude na vás číhat, ať budete mít jakékoli povinnosti, ať ji schováte do sebelepšího úkrytu. Napětí, co bude na další stránce, vás nenechá chvíli klidnými a po pár pokusech odolat stejně podlehnete. A když ji zhltáte do poslední stránky, nic není u konce, protože detailně prokreslené obrázky budou stále lákat k pečlivému prozkoumání…$


Vladimíra Staňková


Colfer, Eoin, Donkin, Andrew: Artemis Fowl. Překlad: V. Volhejnová. BB art, Praha 2008. 111 stran.


Kriminální aktivity chlapce bez dozoru

Kriminální aktivity chlapce bez dozoru (zvětšit)


Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 5, č. 4 (36), 16. 4. 2009.

(17. 1. 2009, 12:00, přidal uživatel vladimira.stankova)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek