WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Inspektor Clouseau a jeho všemocný falus

Jan Stern úspěšně navazuje na průlomový debut
Stefan Segi

Ve své předchozí knize Média, psychoanalýza a jiné perverze Jan Stern názorně předvedl, jak má vypadat sbírka populárně vědeckých esejů v jedenadvacátém století. Musí být sexy, názorná, aktuální a pokud možno provokativní. Sternova nová kniha, taktéž sbírka esejů Totem, incest a odkouzlení buržoazie, se drží osvědčené receptury.


Když tvrdím, že Sternovy eseje jsou „sexy“, mám tím na mysli především jejich neodolatelnou přitažlivost. Málokterý čtenář laik by si dobrovolně přečetl stať nazvanou třeba Anální fixace. Esej nazvaná „Klečení po výprasku a Ally McBeal“ naproti tomu okamžitě strhne pozornost. Přitom Stern v žádném případě neklame názvy, ale pojmenovanou problematiku vskutku řeší. Byť pouze jako případ komplexnějšího jevu.

A zde je třeba vyzdvihnout další klad Sternovy práce. Je poctivý. Populární témata pro něj nejsou klíčovým bodem, ale jen malým dílem skládačky. Stern trpělivě vysvětluje své teoretické předpoklady a graduje je do pointy, která by bez předchozího výkladu nebyla pochopitelná. Zde je třeba vyzdvihnout, že si autor nehraje na všeználka a přiznává jistou omezenost svého přístupu, jehož středobodem je freudovská psychoanalýza s přesahy do neomarxismu. Nakonec i toto omezení je pro čtenáře jistým pozitivem, protože když už jednou pronikne do freudovské terminologie, kniha se stává podstatně srozumitelnější.

Paleta témat Totemu, incestu a odkouzlení buržoazie je opravdu široká. Pro bohemisty je jistě zajímavá jeho koncepce radikálního čtení, tedy nacházení vnitřních, obecně platných archetypálních významů uvnitř textu. Toto radikální čtení staví proti postmodernistickému čtení individualistickému. Pozorný a trpělivý čtenář se však dočte mnoho zajímavého i o lásce, mediálním diskursu, náboženství či o inspektoru Clouseauovi.

Přitom se povětšinou nejedná o nějakou intelektuální exhibici. Elegantní analýza pohádky Dlouhý, Široký a Bystrozraký může být pro svoji názornost a srozumitelnost v budoucnu používána jako školní pomůcka pro výklad Freudova chápání vývoje sexuální identity.

Kniha Totem, incest a odkouzlení buržoazie má dvě zásadnější úskalí. Jedno pro čtenáře a jedno pro autora. Čtenář si po intenzivnější četbě může připadat jako ubohý balíček komplexů a neuróz v temném světě plném skrytých významů. Naproti tomu problém Jana Sterna spatřuji v příštím postupu. Obě jeho knihy jsou v českém prostředí něčím výjimečným, a to jak obsahem, tak i čtenářským ohlasem. Pokud by však chtěl použít stejného konceptu i potřetí, jen těžko by se mohl vyhnout prázdnému opakování. A to by si jistě nepřál ani autor, ani jeho čtenáři.

Stefan Segi

Stern, Jan: Totem, incest a odkouzlení buržoazie. Malvern, Praha 2007. 280 stran.

(21. 4. 2008, 12:00, přidal uživatel stefan.segi)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek