WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Knihy redakcí prolistované (č. 30)

Redakce LitENek

Výpravná publikace Pražské kavárny a jejich svět vychází u příležitosti stejnojmenné výstavy v Muzeu hlavního města Prahy (ul. Na Poříčí, Florenc). Mladí historici Eva Bendová, Tomáš Dvořák, Dominik Hrodek a Šárka Kořínková, která ostatně stále studuje na FF UK, přibližují zlatý věk významných pražských kaváren za první republiky, slavnými štamgasty počínaje a obrazy s kavárenskou tematikou konče. Kdybyste se náhodou vrátili v čase o nějakých osmdesát let, vyplatí se navštívit Arco v Hybernské. Dost možná tam potkáte Franze Kafku.

Bendová, Eva ad.: Pražské kavárny a jejich svět. Paseka, Praha 2008. 152 stran.

(est)


Co se stane, když kocour sežere mluvícího papouška? A může kocour absolvovat bar micva? Nekončící debaty kocoura a rabína o podstatě židovství vystižené expresivní a dynamickou kresbou francouzského autora Joanna Sfara. Sfarova osobní zkušenost se sefardským prostředím se v prvním dílu z pentalogie o rabínovu kocourovi skvěle zúročila.

Sfar, Joann: Rabínův kocour I. – Bar micva. Překlad: M. Křížová. G+G a Garamond, Praha 2007. 48 stran.

(mar)

Joann Sfar - Rabínův kocour.

Joann Sfar - Rabínův kocour. (zvětšit)


Samostatný knižní debut humoristického autora Milana Čechury, Rodinčení, je souborem krátkých povídek o jedné české rodině. Heslem, na kterém kniha stojí, je „rodina, základ státu“. Sledujeme tak vtipné okamžiky stereotypně utvořených postav. Nutným zlem je poté spojovací idea – hlavně, maminko, že je rodina pohromadě. Rodinčení není žádná mimořádná literatura. Snad kdybyste čekali na vlak s desetihodinovým zpožděním, udělal by vám tento útlý svazek radost.

Čechura, Milan: Rodinčení. Carpe Diem, Brumovice 2007. 90 stran.

(mad)

(24. 3. 2008, 12:00, přidal uživatel ema.stasova)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek