WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Jsou rány, které se nezahojí

Markéta Holanová

Spiegelmanův autobiografický komiks Maus patří mezi legendy. Získal celou řadu ocenění po celém světě (1993, Nejlepší zahraniční komiks, Mezinárodní festival v Angoulême), jednou z nejpřekvapivějších byla Pulitzerova cena (1992). Spiegelman byl první kreslíř, který tuto cenu získal. V čem spočívá výjimečnost Spiegelmanova díla?


Příběh je rozvíjen ve dvou časoprostorových liniích. První vrstva mapuje současnost v New Yorku – Art přichází za svým otcem Vladkem, aby z jeho vyprávění o životě za války nakreslil komiks. Sledujeme jejich vzájemný vztah, neodvolatelně postižený historií. Druhou linii příběhu tvoří Vladkovy vzpomínky, které pokrývají období zhruba od poloviny 30. let až do konce války. Koncentrují se především kolem internace v Osvětimi, kam byl Vladek se svou ženou Anjou, Artovou matkou, v roce 1944 deportován.

Černobílá civilní kresba je dokonalým nástrojem pro Spiegelmanův příběh. Zachycuje prostor, dusivou atmosféru a vyhrocené emoce. Téměř potírá detaily nebo rysy postav. Ty se stávají zaměnitelnými, lze je odlišit podle oblečení či brýlí, což ještě umocňuje hrůzný dojem. Velice kontroverzní je i Spiegelmanovo rozhodnutí zobrazit osoby jako antropomorfizovaná zvířata – Židé jsou kresleni jako myši, nacisté jako kočky. Od tohoto celku se odlišuje vložené vyprávění (Zajatec na planetě Peklo), opět ve formě komiksu, kterým se Art pokouší vyrovnat s Anjinou sebevraždou v roce 1968.

Na pozadí nelítostné historie se odehrává bolestivý osobní příběh, který zachycuje, jak daleko mohou dosáhnout dlouhé prsty dějin a jak velký dopad mají na osud jedince. Art Spiegelman velice sdělnou a působivou formou dokazuje obojí.

Markéta Holanová

Spiegelman, Art: Maus I, II. Překlad: M. Fričová, J. Macháček, J. Zavadil. Torst, Praha 1997 a 1998. 160 a 140 stran.

Obálka knihy Maus

Obálka knihy Maus

Maus II. A tady začalo moje trápení. Zdroj: www.torst.cz

ilustrace: Art Spiegelman
(přidal uživatel marketa.holanova)

© Art Spiegelman

(17. 3. 2008, 12:00, přidal uživatel marketa.holanova)

Související články

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek