WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Události redakcí zaznamenané (č. 29)

Redakce LitENek

Móda 70. let v u(p)m

V pražském Uměleckoprůmyslovém muzeu mohli ve dnech 7. 12. 2007 – 24. 2. 2008 návštěvníci zhlédnout expozici „Kytky v popelnici: Společnost a móda v sedmdesátých letech v Československu“. Výstava byla součástí cyklu oděvních výstav, které toto muzeum pořádá. Na zhruba 60 figurínách byly k vidění modely určené jak pro všední den, tak i pro sváteční příložitosti, nechyběly samozřejmě ani doplňky. Kurátorka výstavy PhDr. Konstantina Hlaváčková dala prostor i okrajovým částem tehdejšího módního hnutí – hippies a punku. Atmosféru 70. let dokresloval stylově zařízený pokoj, který kromě nezbytných miminalistických křesílek, pletených bačkor a dobových magazínů obsahoval i černobílou televizi. Ta nepřetržitě vysílala oblíbený pořad této doby „Počkej, já povím…“, ve kterém tehdejší televizní hvězda Pavlína Filipovská seznamovala diváky s nejžhavějšími módními výstřelky.

Výstavu doplňoval cyklus přednášek a projekce filmů, vztahujících se k fenoménu 70. let.

(kh)

Zápasy Františka Vláčila

V rámci první části připravovaného cyklu o významných českých režisérech probíhá od 15. 2. 2008 do 31. 5. 2008 multimediální výstava nazvaná František Vláčil: Zápasy. V Císařské konírně na Pražském hradě jsou představeny fotografie z Vláčilových filmů, snímky z natáčení i jeho soukromého života a projekce vybraných sekvencí filmů Markéta Lazarová a Údolí včel. Výstavu pořádá Správa Pražského hradu a Barrandov Studio a. s. Otevřeno: denně od 10 do 18 hodin, vstupné: 120 Kč, snížené 60 Kč.

(kuk)

Estonský večer v Rytířské

Udalost redakci zaznamenana

Udalost redakci zaznamenana (zvětšit)

Maďarské kulturní středisko zahájilo projekt "Zasazování maďarské kultury do ugrofinského kontextu". Estonský večer pořádaný v pátek 22. února v prostorách střediska (Rytířská ulice) byl jednou z prvních vlaštovek. Příchozí si kromě mírně suchopárných přednášek z estonské historie a literatury mohli vychutnat cestovatelské okénko Josefa Mikšovského, tradiční estonské tance v podání maďarské taneční skupiny Hõissassaa či se pobavit nad animovanými ukázkami z estonské poezie.

(est)

Febiofest na Smíchově

Patnáctý ročník Febiofestu s podtitulem „Přátelský k divákovi“ opět obsadí na přelomu března a dubna všechny sály smíchovského kina Village Cinemas Anděl. Největší změnou oproti předchozím letům je vznik nové, soutěžní sekce. Porotu však nevytvoří filmoví tvůrci ani kritici, ale 33 předem vybraných diváků festivalu. Hodnotit budou 16 „mladých evropských filmů“, vítěz získá kromě finanční odměny šanci dostat se do distribuce kin. Kromě bohaté filmové nabídky se mohou návštěvnící těšit na doprovodný program v podobě koncertů a výstav. Febiofest probíhá od 27. 3. do 4. 4. 2008 v Praze, poté se přesouvá do dalších velkých měst.

http://www.febiofest.cz/

(kde)

Shanghype

Galerie Futura pořádá ve dnech 27. 2.–4. 5. 2008 výstavu současného (nejen) čínského videoartu Shanghype. Tématem projektu je stejnojmenná čínská metropole, zároveň je sledován cíl představit „Šanghaj jako mediální hvězdu“, vysvětluje slovo hype v názvu podtitul výstavy. Kurátor Davide Quadrio nabídl videa domácích autorů (za všechny Xu Zhen či Yang Fudong) i západní pohled zvenčí (Melanie Jackson, Olivo Barbieri a další). Samostatnou prezentací je zastoupen internetový obrazový projekt Hipic. Čínská realita je prezentována především prizmatem kontrastů − politických i sociálních, či prostřednictvím prostého střetu nových technologií a tradice. V roce čínského pořadatelství olympijských her výstava více než aktuální.

(sir)

(21. 2. 2008, 12:00, přidal uživatel kristyna.horackova)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek