WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Srdečně a s láskou Radka Denemarková

Příjemný večer nejen o čtení a pro čtení
Barbora Klimtová

Ve čtvrtek 22. 11. se návštěvníkům kavárny Řetězová představila držitelky ceny Magnesia Litera za prózu, Radka Denemarková. Večer ovšem nebyl věnovaný jen čtení z její poslední knihy Peníze od Hitlera, dostalo se i na spekulace kolem postavy budoucího slovenského krále, povídání o snech, plánech, filmech, jedné slavné herečce a o tom, co je feminismus.


Stejně jako minulý týden, i tentokrát horní prostor Řetězové doslova praskal ve švech, ovšem dole se úderem sedmé hodiny večer sešla jen hrstka lidí. Škoda… Ti, kteří se nechali odradit chladem spodní místnosti a zůstali nahoře, přišli o neskutečný zážitek. Radka Denemarková mluví krásnou češtinou, je vtipná, inteligentní a dokáže vyhodit z konceptu i jindy jistého moderátora Martina Hudymače. Ten si hned na začátek tak trochu zavařil poznámkou o potřebě slovenského krále, kterou cítí i Jáchym Topol, a připomněl všem tak večer s Mariusem Kopcsayem a svůj sen. Překvapením a novinkou tohoto čtení byla soutěž

o půlkilový sáček čočky s věnováním Srdečně a s láskou Radka Denemarková.

Srdečně a s láskou – tak se podepisuje na sáčky této luštěniny i jedna z postav Peněz od Hitlera, mistr Oujezdský. Právě kolem postav („Gita Lauschmannová je mrcha“, prohlásila nekompromisně sama autorka) a motivu čočky se točil začátek celého literárního večera. Martin Hudymač si připravil podrobný výklad o tom, co čočka značila v biblickém příběhu o Ezauovi, autorka sama si povzdychla, že si tohoto motivu nevšimlo více kritiků. Co ovšem návštěvníky zajímalo více, byla připravovaná filmová verze Peněz od Hitlera. Jak to probíhá, když vaši knihu koupí Hollywood, jaká práva má spisovatel, jak může zasahovat do podoby scénáře. Další diskuze se rozpoutala okolo feminismu. „Píšu pro inteligentní ženy“, prohlásila Denemarková, ale než se stihla rozpoutat debata o pohlaví, dodala: „a nejen pro ně“. Potom se rozpovídala o svých knižních plánech a snech a čas vyhrazený literárnímu večeru byl ten tam. „Hm, to jsem nečekala, to čtení je zábava jako film nebo koncert“, byla poslední věta, kterou jsem při odchodu zaslechla.

Barbora Klimtová

(29. 11. 2007, 12:00, přidal uživatel barbora.klimtova)

Související články

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek