WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Knihy redakcí prolistované: Asko Sahlberg a další

Redakce LitENek

Na knižní trh se dostává již čtvrtá básnická sbírka Milana Děžinského, mladého autora, který byl v roce 2004 nominován na cenu Magnesia Litera za poezii. Kniha s názvem Přízraky je tvořena krátkými básněmi psanými volným veršem, jež se vyznačují jemnou snovostí a intimitou, skrze něž je však občas dovoleno proniknout neočekávaným počitkům jistého existenciálního hnusu či zadunění syrovosti. Tma, související s kosmem a nocí, vyvolávající tázavé lidské myšlenky, bilancování a pesimismus, by mohla být onou zastřešující substancí, prolínající se celou sbírkou.

(vma)

Děžinský, Milan: Přízraky. Ilustrace: František Hubatka. Nakladatelství Host, Brno 2007. 74 stran.


Nakladatelství Havran vydalo novou knihu talentovaného finského prozaika Asko Sahlberga. Novela Styk s podtitulem Poznámky na okraj k historii války se odehrává v bombardovaných Helsinkách roku 1944. V rozlehlém bytě bez nábytku, za zdmi opuštěného domu se rozvíjí drama osamění a prázdnoty. Chladný prostor zaplňují nepříjemné vzpomínky a roztěkané myšlenky muže a ženy, vzájemně si cizích osob se zcela odlišným osudem, s jinými životními zkušenostmi i postoji, které spojil okamžik možná posledního záblesku života, touha po sblížení v mrtvolně lhostejné válečné době.

(vir)

Asko Sahlberg: Styk. Překlad: Vladimír Piskoř. Nakladatelství Havran, Praha 2007. 102 stran.


Postmoderní doba s sebou přinesla úpadek velkých příběhů. Lidé tápou. A vytvářejí si berličky: městské pověsti, "zaručeně pravdivé" příběhy, které se staly kamarádovi kamaráda. Tak zní vysvětlení etnologa Petra Janečka, jenž vydává pokračování souboru moderního folkloru pod názvem Černá sanitka: Druhá žeň. Také jste slyšeli o tom zrůdném maniakovi v metru, který shazuje oběti pod kola jedoucí soupravy? Žádný strach, neexistuje. Černá sanitka nejen pobaví, ale také uklidní.

(est)

Janeček, Petr: Černá sanitka: Druhá žeň. Nakladatelství Alpress, Praha 2007. 300 stran.

(17. 11. 2007, 12:00, přidal uživatel vilma.manova)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek