WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Státe, děkuji!

Dominika Pospíšilová

Tato slova zazněla na letošním předávání Státní ceny za literaturu a překladatelské dílo, které proběhlo 23. října 2006 v prostorách Českého muzea hudby. Letošními laureáty se stali Vladimír Körner (cena za literární tvorbu) a František Fröhlich (cena za překladatelské dílo). Dosáhli tak podle mnohých nejvyššího možného ocenění v České republice…


Obě ceny jsou udělovány od roku 1995 Ministerstvem kultury ČR u příležitosti státního svátku 28. října. Ministerstvo tak navázalo na prvorepublikovou tradici přerušenou rokem 1948. Ocenění se udělují za významné původní dílo české literatury a literární překlad. Laureáty navrhují poroty jmenované ministrem kultury, letos v nich zasedli mezi jinými i literární historik Aleš Haman (předseda poroty pro státní cenu za literaturu) , publicista a spisovatel Pavel Kosatík, Jan Wiendl nebo Jaroslav Kovář (předseda poroty pro státní cenu za překlad). Od poloviny 90. let se nositeli státní ceny stali například Josef Hiršal, Ludvík Kundera, Josef Škvorecký nebo Květa Legátová. Součástí ceny byl letos i šek na 300 000 Kč. Cenu předal ministr kultury České republiky Martin Štěpánek nejprve překladateli Františku Fröhlichovi a poté spisovateli Vladimíru Körnerovi.

František Fröhlich získal cenu za dosavadní činnost v oblasti překladu literárních děl. Překládá prózu, poezii i drama z angličtiny a severských jazyků (dánština, švédština, norština). Do češtiny převedl například díla Geralda Durrella, Grahama Greena nebo Augusta Strindberga či Henrika Ibsena. Překlad Ibsenových dramat je nejčerstvějším Fröhlichovým počinem. Ve svém projevu věnovaném „Státu“ poděkoval za ocenění a vyjádřil svou naději v další práci na poli českého překladatelství „vzdor tomu, že tuto cenu uděluje stát téměř výhradně překladatelům starým a končícím“.

Cenu za původní české dílo získal spisovatel, dramaturg a scénárista Vladimír Körner. Byl oceněn hlavně za přínos české poválečné literatuře, ačkoliv on sám se považuje hlavně za scénáristu. "Literatura je pro mne útočiště v nouzi, protože já jsem hlavně vychován a vycvičen jako filmař. Akorát když mám proluky, když mám zakazované filmy nebo nemohu dělat ve filmech, což byla celá 70. nebo 90. léta, tak pak se dám na knížky." Na filmovém plátně jsme mohli z jeho tvorby zhlédnout poměrně nedávno Krev zmizelého nebo Adelheid. Nicméně Körner proslul i jako autor próz (Údolí včel nebo Lékař zmizelého času) a vedle mnoha ocenění za tvorbu filmovou získal i cenu Nadace Českého literárního fondu nebo cenu Vladislava Vančury za činnost literární.

Letošního předávání se zúčastnil i premiér České republiky Mirek Topolánek, jemuž patřilo úvodní slovo. Vyjádřil svou lítost nad situací české kultury a přislíbil snahu o její zlepšení, které ale nevidí ve financování sektoru státem, protože kultuře nesvědčí přebytek státních peněz. Právě jimi se stává státu poplatnou a ztrácí na ceně. Toto tvrzení vyvolalo v publiku rozporné reakce.

(7. 11. 2006, 12:00, přidal uživatel dominika.pospisilova)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek