WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Jazykový koutek

:-) a :-(

Štěpánka Pašková

Vzpomínáte si na Čapkovu pohádku o pošťácích? To je přece ta, v níž poštovní skřítci poznávají obsahy dopisů tak, že si je přikládají na čelo! Dopis rozhněvaný je chladný a zamilované psaníčko krásně hřeje… Kde jsou ty časy klasických dopisů, voňavých dopisních papírů a krasopisných oslovení, postesknou si někteří. Ale dnes už jsme trochu jinde.

Elektronická pošta má oproti „papírové“ několik odlišností: bývá zkratkovitější a stručnější, už proto, že odpovědi se vyměňují rychleji. Je také familiérnější. Stále více si zvykáme na takzvanou „psanou mluvenost“. Současná korespondence (tedy zvláště ta elektronická a zvláště mezi mladými lidmi) je hravá, autor se snaží uplatnit svou originalitu a vtip. Často se objevují cizojazyčné prvky a různé hrátky se slovy. Pro příklad uvedu jen pár slovních hříček, na které jsem v poslední době narazila: jak bys med (= jakbysmet), 1/4ek (= čtvrtek), neslyšel jsem tě 5 (= pět, zpívat) nebo už známé jaxe máš. Oblíbené je i zmnožování znaků (ahooooooj !!!!!!!) a také různé symboly.

O tom, že lidé jsou tvorové vynalézaví a hraví, svědčí „smajlíky“. Tam kde člověk nemůže použít výmluvnosti své mimiky (tj. v textu), vloží zástupný obrázek obličeje. Jsou „smajlíky“ jednoduché - usměvavé i zamračené, „smajlíky“ několikanásobně veselé :-))), lišácky mrkající ;-), ale i barevné a pohyblivé. Obliba používání „smajlíků“ možná tkví i v tom, že člověk je tvor od přírody samolibý a rád se směje vlastním (většinou ne zcela povedeným) vtipům... „Smajlík“ však nemá jen funkci komunikační a zkracovací (někdo ve stejné funkci používá slova „vtip“ případně „ftip“ nebo „I´m joking“), smajlík se používá (nebo lépe řečeno používal) také pro ozvláštnění. Teď už ale není tou zábavnou zvláštností, stává se z něj klišé. No řekněte, není vám z dopisů „vyšperkovaných“ spoustou pohyblivých šklebících se ksichtíků, z nichž některé vám podávají své tlukoucí srdce, jiné roní slzy přes půl obrazovky, trochu nevolno?

(15. 5. 2005, 12:00, přidal uživatel stepanka.paskova)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek