WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Pod Vieweghovým vedením

Deset, vlastně jedenáct kapitol
Jan Dušek

Bestsellerista Michal Viewegh napsal se čtenáři Mladé fronty DNES nový román, a to přímo blogový, Blogový román.


Na svých stránkách Blogový román hlásá, že je netradiční literární soutěží. Délka příspěvků v ní měla být 5 až 10 normostran. Vybraný přispěvatel měl získat odměnu 10 000 korun. Viewegh pro ně také vytvořil kuchařku, tedy „jak napsat román“, nebo chcete-li desatero, které vyhlíží trochu kýčovitě. Citujme: čtěte, kupte si třeba nějakou příručku o psaní; kupte si nějaký současný román a přečtěte ho. A já dodávám, nebuďte originální, zkuste napodobit autorův styl, vždyť dílo musí být jednotné, což je zde jinými slovy též řečeno, a pak budete mít větší šanci na úspěch.

Úvodní kapitolu napsal spisovatel a v dalších deseti již na něj navazovali obyčejní lidé, kteří si psali doma do šuplíku nebo měli vztah k literatuře. Vieweghova úvodní část vyšla 3. 8. 2009, poslední 10. kapitola, jejímž autorem byl čtenář, 21. 12. 2009.

Už charakteristika samotných hlavních postav je definována panem spisovatelem, který si také vyhrazuje právo k případným finálním zásahům v textu. Hlavním hrdinou a vypravěčem je Katka, svobodná bezdětná třiatřicetiletá kuřačka z maloměsta, která je dle autora inteligentní, sexy a prodává kuchyně v obchodě s názvem Srdce domova, což zní trochu ironicky, neboť se jí nedaří najít pravou lásku. S nadhledem seznamuje čtenáře se svým životním příběhem, dokonce jej i oslovuje a nechce mu být lhostejná.

Mohl bych říci, že jednotlivé kapitoly jsou rozděleny pomocí „střihů“ do dalších úseků, a tak se příběh posunuje dál. V úvodní kapitole nalezneme i výčty, které vyprávění zhustí, oproti tomu popis toho, co hrdinka vidí, působí retardačně. V díle jsou častá jmenná spojení nebo krátké věty, což přidává na údernosti a důrazu. Občas se sváří normální jazyk s touhou po archaických prvcích.

Kdo se do tvůrčího procesu nezapojil, může alespoň hodnotit výsledky jiných a říkat si, že kdyby přečetl nějaký současný román, určitě by taky nezapadl.


Jan Dušek


Viewegh, Michal: Blogový román, http://blogovyroman.idnes.cz/


Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 6, č. 5 (43), 13.5. 2010.

(9. 4. 2010, 12:00, přidal uživatel jan.dusek)

Obrázky

Michal Viewegh

Michal Viewegh
zdroj: super.cz
foto: Jan Dušek
(přidal uživatel dominik.melichar)

Související články

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek