WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Bedna NA TALÍŘI!

Mé domácí štěstí
Lukáš Vlasák

Vracím se domů unavený po všech stránkách. Chci zaplout do křesla a těšit se z cizího kuchařského umění. Chci se zasmát. Chci sledovat, jak si šéf na někom smlsne. Nechci přemýšlet, chci jíst očima!



Ale hlad mám. Takže zapnu televizi, ale místo na ni jdu zírat do ledničky. Zatím nemám potřebu hledat svůj oblíbený pořad. Teprve vybírám z dnešního menu. Párky s kečupem, nebo párky s hořčicí? Se dvěma studenýma nožičkama usedám před obrazovku. No vida – Prostřeno!

Prostřeno! není jen pořad s recepty. Je to i dramatický psychologicko-sociologický seriál o vzájemných vztazích pěti naprosto cizích lidí, kteří jsouce k sobě uměle přiřazeni dramaturgy, navazují něco jako přátelství na ostří nože. Jejich příběh každým dílem nabírá grády. Od pondělí do pátku. Vrcholí to vyhroceným taktizováním a napínavým vyhlášením výsledků. Prostřeno! má vše, co má mít. Nechybí mu legrace (v každé týdenní partičce se najde alespoň jeden mutant), ani emoce (i když se všichni po týdnu nenávidí, dojatě si se slzami v očích padají do náručí). Manželské komentáře roztomile a nenásilně se špičkujících Vydry a Bouškové mi pomáhají udělat si správný názor na jednotlivé soutěžící. Zároveň se všemi ukájím své voyeurské touhy, když můžu prostřednictvím oka kamery vlézt každému na záchod i do ložnice. Co k tomu dodat? Snad jen, že své oblíbené recepty z pořadu najdu na internetu a ty nejlepší seženu v knihkupectví. Kdybych snad náhodou nějaký díl prošvihl, mám k dispozici stream.cz a Prostřenu! fandím i na facebooku!

Aby se neřeklo, přepínám na veřejnoprávní televizi, na Kluky v akci – dva mladé kuchaře-fešáky Filipa a Ondřeje. Tahle dvojka dokáže svým osobitým humorem rozesmát i bramborák v prášku. Nejsou jen zavření ve studiu. Viděl jsem, jak čas od času vyrážejí „do terénu“, například na dětský tábor či k právě vylovenému rybníku. Ve své show reagují na soudobou situaci, takže nás díkybohu v půli července neučí, jak upéct křupavé vánoční perníčky. Prostě pořad dělaný s rozumem a hlavně se srdíčkem. Mít tak ovšem ty jejich nože...

Dva kuchaři

Dva kuchaři (zvětšit)

Je čas na hudební vložku. Kdo by neznal hit loňského léta Barbara Streisand od Duck Sauce. A díky Těžkýmu Pokondru teď máme tuhle pecku i v češtině s jinou, neméně významnou osobností: Jirka Babica! Nesmrtelná houkací melodie z Gotta Go home od Boney M je devětkrát proložena vyslovením jména legendárního kuchaře (Pokorný s Ondráčkem se opravdu předvádí v nejrůznějších intonačních polohách) a šťavnatými hláškami z pořadu Babicovy dobroty: „Tvrdý játro není tak dobrý, jak měkký játro. Když tam dáte čedar, tak to budete mít mexický, když tam dáte eidam, tak to budete mít český. Nefandím čirejm vývarům, já fandím Spartě!“

Nezbývá mi než smutně konstatovat, že úroveň Ano, šéfe! šla s poslední sérií hodně dolů. Kde jsou ty časy „řízků kapitána Patery“ a „kluka, co si přišel hrát s kamením“? Odskok k vedlejšímu projektu Na nože! (mimochodem, proč všechny názvy musí končit vykřičníkem?) šéfovi Zdeňkovi prospěl – bylo docela zábavné sledovat, jak se svým kamarádem „mývalem“ ochutnávají a hodnotí sexy talíře profesionálních kuchařů. Letní okurková sezóna zase přinesla zajímavý crossover talk show a kuchařky – Šéf na grilu. Ale závěr Ano, šéfe!? Toho jedinečného pořadu, který všem středoškolákům názorně vysvětlil principy nabídky a poptávky a další zákony trhu? Nuda a stále se opakující schéma: nadávat, nařídit úklid, prudit, odjet. S hvězdou, nebo bez... Who cares?

Vrcholem mého blaha a televizní zábavy vůbec jsou Čápi s mákem. Soutěž, která má v podstatě stejná pravidla jako Prostřeno!, rozdíl je v tom, že se vysílala jen jednou týdně a soutěžícími byly československé celebrity v čele s Ivetou Bartošovou. „Hlas lidu“ představovala asi největší mimozemšťanka Prostřeno! paní Lída. Bohužel druhá řada pořadu (mj. s Roberetem Rosenbergem) se nedovysílala.

Párky jsou snědeny. Je čas vypnout televizi, jít spát a nechat si zdát o nových pánvičkách Tescoma.


Lukáš Vlasák

(16. 12. 2011, 12:00, přidal uživatel lukas.vlasak)

Obrázky

Dva kuchaři

Dva kuchaři
Zdeněk Polreich a Jiří Babica zdroj: ona.idnes.cz
foto: Lukáš Vlasák
(přidal uživatel lukas.vlasak)

Související články

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek