WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Pojďte, pane, budeme si číst

Čtení nejen pro děti, nejen v knihovně
Eva Haderková

Jednou z akcí v rámci měsíce čtení je také Týden čtení, pořádaný většinou knihoven z popudu Svazu knihovníků a informačních pracovníků ČR. V rámci tohoto týdne (který nemusí trvat jen sedm dní) se knihovny změní na čítárny.


Bude se číst pro děti i pro seniory, v Praze, stejně jako v Olomouci nebo Příbrami, budou se číst pohádky i detektivky. Tato akce se letos koná už třetím rokem a nutno říct, že stále získává na popularitě. Důkazem budiž to, že se mnohdy tento týden rozšiřuje na aktivity celoroční – za všechny jmenujme pražskou městskou knihovnu, v jejíž pobočce na Letné probíhá každou první středu v měsíci předčítání pohádek spojené s výtvarnou dílnou.

Pozornost si jistě zaslouží i projekt Celé Česko čte dětem, který funguje už od roku 2006 pod záštitou Ministerstva kultury ČR. Podle autorů projektu se z dětí, kterým rodiče aspoň dvacet minut denně předčítají, stanou lidé, kteří si budou schopni sami nacházet informace a spojovat je do kontextu. Už malé děti je třeba vést ke knihám, aby z nich vyrostly osobnosti vzdělané, schopné pěstovat demokracii a aby v naší zemi nebyla většina obyvatel neschopných vytvořit si vlastní názor.

Ať už si o tomto téměř politickém názoru myslíme cokoliv, je pravda, že dětem předčítání rozhodně neškodí. Tento „čtecí projekt“ pořádá také různá sezení, na kterých své oblíbené knihy předčítají známé osobnosti – např. Jan Svěrák nebo Aneta Langerová. Snaží se také zpřístupnit psané slovo i dětem ve školách a školkách nebo v nemocnicích.

Nicméně různé aktivity spojené s předčítáním se nezaměřují pouze na děti, ale také na seniory. I pro ně jsou v mnoha knihovnách nebo seniorských domovech připraveny akce na míru.

Společné čtení je jistě zajímavý fenomén. Mé nejpříjemnější vzpomínky vztahující se k dětství jsou jistě ty, když mi babička už po několikáté předčítala oblíbenou knihu. A pokud zvolíte dobrý titul, může se z takového čtení stát docela příjemná společenská zábava i v pokročilejším věku.


Eva Haderková


Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 6, č. 4 (42), 29.3. 2010.

(21. 3. 2010, 12:00, přidal uživatel eva.haderkova)

Související články

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek