WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

MyjsmeskupinaTatabojszHanspaulkyatohlejeAhnTriozManhattanu

Smetanové variace ve Švandově divadle
Markéta Holanová

Tata Bojs se nebojí experimentovat – pánové si už dopřáli akustickou podobu svých písní (Nekonečná stanice), album remixů (Termixes) nebo retrospektivní přehlídku svých songů (Šagalí léta). Na albu smetana tradiční sestavu Tata Bojs (kytara, baskytara, bicí) doplnily křehké dívky z New Yorku vládnoucí houslím, violoncellu a klavíru – Ahn Trio. Party pro tyto nástroje rozepsal Marek Doubrava, jeden z bývalých členů Tata Bojs.


Spolupráce všech tří stran dopadla na výbornou. Transformací prošly jak kousky starší (Jaro, Jednotka času), tak některé z nejnovějších (Skovka). Písně získaly zcela novou podobu a dimenzi, nejen nové kabátky z melancholických tónů výše uvedených nástrojů Ahn Tria. Pravda, některé pasáže místy připomínaly Doubravovy domovské Hm..., ale celkový zvuk jasně zůstal v Tatapoetice.

Tata Bojs pojali celý projekt komorně, vybavili se akustickou kytarou a baskytarou, taktéž utlumili bicí. Komornímu ladění byla přizpůsobena scéna, kterou tvořily různě rozmístěné stolní lampy, vyvolávající dojem obývacího pokoje, a smetanová fontána. Přesto nikdo nehrál druhé housle – prostor divadla se zvukem beze zbytku naplnil, ale nepřeplnil, což je z mého pohledu významný klad.

Veškeré dění na jevišti bylo výtečnou ukázkou spojení profesionality s radostí ze hry. Tata Bojs se již léta daří podávat skvělé výkony, přesto neztrácí živost a bezprostřednost. Koncert provázely Mardošovy typické průpovídky, tři písně chlapci odehráli vsedě na jevišti („Nevíme, jak to udělat více komorní“). Ale ani Ahn Trio se nenechalo zahanbit a přispělo ke všeobecné radosti česky zazpívaným refrénem v písni Pěšáci.

Jediným nedostatkem byl přetopený a vydýchaný sál Švandova divadla. Pokud ale takové podmínky zaručí kvalitu, vyrazím třeba do pekla. Na Tata Bojs zcela určitě.

Markéta Holanová

Tata Bojs + Ahn Trio

2. 11. 2008, Švandovo divadlo. Miniturné k albu smetana.

Tata Ahn

Tata Ahn

Tata Bojs ve Švandově divadle. Zdroj: www.idnes.cz

foto: Marek Dvořáček
(přidal uživatel marketa.holanova)

© Marek Dvořáček

Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 5, č. 1 (33), 24. 11. 2008.

(5. 11. 2008, 12:00, přidal uživatel marketa.holanova)

Související články

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek