WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Vyprávění o Praze

Od Libuše přes Rudolfa II. až k Faustovi
Darina Jíchová

Sběratel pověstí Vladimír Hulpach má na svém kontě celou edici věnovanou bájím České republiky, naposledy se zaměřil na naše tajemné hlavní město. Nakladatelství Libri vydalo jubilejní desátou knihu z autorovy řady Báje a pověsti, nyní pod názvem Báje, legendy a pověsti Staré Prahy.


Pověst je definována jako útvar lidové slovesnosti s pohádkovými prvky, v Hulpachově podání lze dále nalézt i prvky ryze historicky odborné, detektivní či romantické. Kniha obsahuje devadesát pověstí, které jsou rozděleny do tří období – doba nejstarší, střední a nová. Hulpachovi se tedy podařilo popsat jak bájnou Krokovu Prahu, tak i Prahu 20. století.

Kromě nejznámějších pověstí se zde objevují i některé dosud nepublikované, jež objevil ve starých pražských análech. Příběhy jsou krátké a čtivé. Autor vždy zachovává hlavní děj legendy, nicméně do každé z nich přidává svůj vlastní komentář, takže se čtenář například dozví, že krásná Šárka z pověsti Dívčí válka by si zasloužila titul Miss. Některé báje rozšiřuje o další poznatky, které nalezl při svých pátráních v archivech.

Hulpach se opírá o známá fakta, vychází ze povědomých kronik či předchozích zpracování pověstí a snaží se držet na uzdě svou fantazii. Rozlet každopádně dopřává jazyku, jeho čeština je bohatá, plná synonym, rozvitých přívlastků a historismů. Právě kvůli nim je kniha opatřená i slovníkem méně obvyklých výrazů. Autor si pohrál i se stylem, podařilo se mu malý prostor zaplnit vším, co by měla báje mít, a přidat k tomu i něco navíc. Příběhy jsou doplněny ilustracemi Václava Kabáta.

Kniha je vhodná pro všechny generace. Zvědavci mají možnost vydat se po stopách historie a projít si všechna místa, o kterých autor píše. Na své si přijdou i náročnější čtenáři, ti zde mají možnost srovnání třeba Hulpachovy pověsti Loreta s Hradčanskou pověstí Jana Nerudy O Loretánských zvoncích.


Darina Jíchová


Hulpach, Vladimír: Báje, legendy a pověsti staré Prahy. Praha: Libri 2010, 312 stran.


Vladimír Hulpach: Báje, legendy a pověsti Staré Prahy

Vladimír Hulpach: Báje, legendy a pověsti Staré Prahy (zvětšit)


(6. 4. 2011, 12:00, přidal uživatel darina.jichova)

Obrázky

Vladimír Hulpach: Báje, legendy a pověsti Staré Prahy

Vladimír Hulpach: Báje, legendy a pověsti Staré Prahy
zdroj: www.knihydaniel.cz
foto: Darina Jíchová
(přidal uživatel darina.jichova)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek