WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Příběhy madam Historie

V kulisách Paříže
Kateřina Frontzová

Kniha Kdyby nám Paříž vyprávěla nemá jednoduchou dějovou linii, kterou byste mohli sledovat od začátku do konce. Je totiž mozaikou příběhů slavných osobností i zapomenutých obyvatel francouzské metropole. Propojení velkých a malých dějin vytváří nevšední pohled na historii „města světel“.

Jiří Žák: Kdyby nám Paříž vyprávěla

Jiří Žák: Kdyby nám Paříž vyprávěla (zvětšit)


Průvodcem jeho zákoutími a vypravěčem s osobitým stylem je herec Jiří Žák, člen Divadla na Vinohradech, ale také spisovatel, scenárista, publicista a překladatel. Ve své literární práci se věnuje zejména kultuře a historii Francie. Kniha Kdyby nám Paříž vyprávěla má dvě volná pokračování – Co ještě Paříž neřekla a Co Paříž zatajila.

Autor Paříž rozčlenil do deseti oddílů: ulice, mosty, náměstí, divadla, parky, kostely, hřbitovy, kavárny, ateliéry a pařížské metro. Navzdory poutavému vyprávění se čtenář občas v množství toponym ztrácí. Je to mé první setkání s knihou, jejíž četba vyžaduje mapu v ruce. Nechcete přece v pařížských ulicích bloudit čtyři dny spolu s kupcem ze strany 14.

Nejpodstatnějším prvkem vyprávění jsou, jak říká pan Žák, lidé: „Dějiny ulic nejsou dějinami kamení a cihel, z nichž nějaká anonymní ruka vybudovala domy a ulice. Byli to lidé, kteří svou přítomností poznamenali každý milimetr pařížského dláždění. Dějiny měst jsou především dějinami jejich obyvatel, nikoliv dějinami památek.“

Historie má podle autora mnoho podob. Není jen přehledem historických postav, krvavou historií revolucionářů, ale může být i galerií nejslavnějších malířů, tribunou politiků, jevištěm talentovaných herců i hlasem zpěváků. Stránky knížky jsou zaplněny citáty básníků, spisovatelů i historiků: Victora Huga, Jacquese Préverta, Ernesta Hemingwaye, Jacquese Le Goffa...

Vejděte do tohoto „pitoreskního světa průchodů, dvorků, slepých uliček, zatuchlých chodeb a ubohých domků“. Autor vám za odměnu odhalí Paříž, jak ji neznáte – „tajuplnou a zrádnou, veselou a marnotratnou, lehkomyslnou i svéhlavou“.


Kateřina Frontzová


Žák, Jiří: Kdyby nám Paříž vyprávěla. Praha: XYZ 2010. 274 stran.


Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 7, č. 3 (47), 2.3. 2011.

(29. 11. 2010, 12:00, přidal uživatel katerina.frontzova)

Obrázky

Jiří Žák: Kdyby nám Paříž vyprávěla

Jiří Žák: Kdyby nám Paříž vyprávěla
zdroj: www.knizniweb.cz

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek