WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Už jsi ho někomu vyhulil? Za to se platí…

Hra o lásce, penězích a životních paradoxech
Eva Marková

Tématem 15. Pražského divadelního festivalu německého jazyka, který proběhl 7. – 17. 11., letos bylo „Schein und Sein“, tedy (volně přeloženo) „skutečnost a zdání“. Divadelní přehlídky se kromě pražských souborů hrajících německé autory zúčastnily hlavně ansámbly německojazyčné, např. z Drážďan, Curychu nebo Lucemburku. Já jsem zhlédla představení Láska a peníze.


Autorem hry Láska a peníze je Dennis Kelly, režie se chopil Stephan Kinnig. Do Prahy ji přivezlo Deutsches Theater Berlin.

Když se Jess a David brali, nikdo by nevěřil, že Jess půl roku po svatbě spáchá sebevraždu, protože kvůli své shopaholické vášni vytvoří obrovské dluhy. Kdo by to byl do té dívky, uvažující nad významem vesmíru a lidského bytí, řekl! A kdo by byl řekl, že ten milující David poté, co ji najde předávkovanou xanaxem, ale stále ještě dýchající, nalije do ní smirnoffku, aby to měla rychleji za sebou (a on si mohl koupit auto). Pak to v e-mailech vypráví dámě, s níž by rád navázal intimnější vztah. Ona se mu už neozve…

Co se témat a dějových linií týče, přidejme ještě Jessiny bigotně smýšlející rodiče, Davidovu společenskou dehonestaci (jeho ex-přítelkyně se stane jeho nadřízenou, navíc mu doporučí, aby začal brigádničit v pornoprůmyslu – prý to vynáší) a Jessin zážitek, kdy viděla, jak byl jeden muž ubodán jiným kvůli zničenému mobilnímu telefonu.

Hra je plná vulgarismů, chybí v ní přívlastky a redundance. Autor vypráví chronologicky, ale pozpátku – od smrti k svatbě. Je to existenciální drama o člověku samém a o tom, jak nás ty zasraný peníze dokážou ovlivnit. Režisér uměl spojit scénografii, herecké výkony a využít maximálně jazyka, aby dosáhl skvělého výsledku – syrově působícího dramatu o životních paradoxech okořeněného černým humorem a jazykovou komikou. Ten skutečný význam je však za slovy…


Eva Marková


Láska a peníze (Liebe und Geld), Deutsches Theater Berlin

Hráno v rámci Pražského divadelního festivalu německého jazyka, Vinohradské divadlo, 17. 11. 2010.

Režie: Stephan Kinnig


Láska a peníze

Láska a peníze

Láska a peníze

Festival německého divadla

foto: Festival německého divadla
(přidal uživatel eva.markova)

(19. 11. 2010, 12:00, přidal uživatel eva.markova)

Obrázky

Láska a peníze

Láska a peníze
Láska a peníze Festival německého divadla
foto: Festival německého divadla
(přidal uživatel eva.markova)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek