WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Procházka alejí jeřabin a slov

Magdaléna Rysová
Klára Zindulková

Sbírka je plná malých hřejivých básniček. Jsou nesmělé, ale mají vás rády. Nekřičí hlasitě, abyste si jich všimly, ale chtějí vás obdarovat. Voní. Voní a chutnají pozdním létem a jeho obilím, podzimem a jeho trnkami, jeřabinami a vinicemi. V autorce se nezapře lingvistka, která své mateřštině rozumí a ví, jak ji použít.

Chrpy

Chrpy


Místy dílo snad trochu připomíná Tomanovy básně – jejich klid a rozvahu, zakořeněnost ve vlastní zemi, hlíně, lidech. Básně Magdalény Rysové vypadají, že vyrostly na polích a v sadech a rozhodně si počkaly na ten správný čas, kdy dozrají v ucelenou sbírku. Ale nerozbíhají se jen ven na čerstvý vzduch. Mnohé zůstávají uvnitř, naslouchat touhám i tichým slzám lidí.

Rým je zde veledůležitou součástí významu, napovídá, kudy se táhnou spojovací nitky mezi slovy, obrazy a metaforami. Rýmová schémata jsou promyšlená a propojí nám důležitá slova jako ozvěnou. Chybějící interpunkce umožňuje chápání slov a vět v několika významových souvislostech, záměrně leckdy pootevřených. Jazykovědné vzdělání básnířky se s chutí prozrazuje v nečekaných slovních obratech a jazykových metaforách.

Verše básní jsou krátké, aby daly ještě více vyniknout každému slovu, každému rýmu, s pečlivostí usazenému na správné místo. Ač to se to na první pohled nemusí zdát, básničky výrazně pracují s rytmem. Chtěla bych je i slyšet, nejen vidět napsané... Aby každé slovo i každý jeho význam mohly vyznít naplno. Některé básně ze sbírky byly zhudebněny, čemuž se nelze divit – přímo k tomu vybízejí.

Sbírkou křížem krážem prorůstají černobílé ilustrace zobrazující nejčastěji květiny. Neruší, ale doplňují, podávají ruku k porozumění. Jistě si všimnete, že opravdu každá báseň má své jméno, někdy vysvětlující, jindy shrnující, uvádějící do situace a atmosféry, ale vždycky důležité. Při pročítání těchto básní mi něco říká, že i jméno Magdaleny Rysové bude jednou ve světě poezie důležité.


Rysová, Magdaléna: Trnky na tvůj klín. Praha: Družstevní práce 2009. 53 stran.

Magdaléna Rysová: Trnky na tvůj klín

Magdaléna Rysová: Trnky na tvůj klín (zvětšit)


Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 7, č. 2 (46), 15.12. 2010.

(17. 11. 2010, 12:00, přidal uživatel klara.zindulkova)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek