WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Klekni a pokloň se!

Heavymetalová blaženost v Praze
Tomáš Pácalt

Kámoš, se kterým jsem dřív bydlel, přinesl jednou domů obal první desky Black Sabbath – ten nejtemnější obal v historii kytarové muziky. Přibili jsme ho hřebíky na zeď. Druhý den ráno se pod přibitým obalem objevilo nápis: „Klekni a pokloň se, tohle je heavy metal!“

Tu větu jsem chtěl vždycky použít… K heavymetalovým Shrinebuilder, kteří zahrají 16. 11. v pražském Futuru, sedí jako k pirátovi rum. Takže kleknout, poklonit se – toto jsou Shrinebuilder.


Shrinebuilder je nová superkapela. Heavymetalový projekt velkých jmen jako jsou Scott Kelly (Neurosis), Scott „Wino“ Weinrich (Obsessed, Saint Vitus), Al Cisneros (Sleep, Om), Dale Driver (Melvins). V roce 2009 nahráli LP a teď jedou koncertní šňůru. A je to to nejlepší, co z tohoto tvrdého žánru u nás bude.

Nevěřím superkapelám. Nevěřím míchaným nápojům a kočkopsům. Ale deska Shrinebuilder je veskrze konzistentní. Do pěti podmanivých osmiminutových písní vložil každý z velkých hudebníků svůj díl. A jako celek to sedí. Tvrdost Neurosis, bluesová californským sluncem nasátá Winova kytara, meditativnost basy z Om, přímočarost bubnů Melvins.

Stalker ve stejnojmenném filmu od Tarkovského říká: „Vezměme hudbu. Ta je spojena s realitou méně než co jiného… A přesto jakoby nějakým zázrakem proniká až do duše. Co v nás rezonuje odpověď na šum převedený k harmonii a dělá z něho zdroj té největší blaženosti, jež nás ohromuje? K čemu to všechno je? A hlavně, kdo to potřebuje? Odpovíte: ‚Nikdo. Nemá to důvod.‘ Ne. Nemyslím. Nakonec všechno má nějaký smysl. Smysl a příčinu.“

Smysl v hudbě samé a ještě víc. Čtyři lidé, kteří se téměř celý život věnují hudbě. Už dávno našli svůj zvuk. Svůj osobitý projev, který dotáhli k dokonalosti. Tak tihle chlápci se sešli a stvořili něco zatraceně dobrého a mimořádného. Klekám a pokláním se, tohle je totiž heavy metal! Tak trochu jiná hudební blaženost. V úterý zahrají v Praze. Půjdu a podívám se.

Tomáš Pácalt

Shrinebuilder. Futurum music bar, Praha, 16. listopad 2010. Pořádají Silver-rocket.

shrinebuilder

shrinebuilder (zvětšit)

.


Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 7, č. 2 (46), 15.12. 2010.

(14. 11. 2010, 12:00, přidal uživatel tomas.pacalt)

Obrázky

shrinebuilder

shrinebuilder
zdroj: inlog.org

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek