WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

KIM-club slaví

Trocha štěstí, umu a výřečnosti, jsi kouzelník!
Jan Dušek

Dne 23. února 2010 KIM-club Praha slavil deset let od založení. Byli jsme přítomni i zkouškám kouzelnických adeptů a zkusili jsme si hromadné kouzlo.


Díky Jaroslavu Kuncovi bylo obnoveno fungování pražského KIM-clubu. Stalo se tak 22. 2. 2000. Nejprve se kouzelníci scházeli v Hudební škole na Praze 11, později kouzlili v DDM v Praze 12 – Modřanech a nakonec zakotvili v karlínském Spektru, kde se kouzelníci a jejich učni až dosud scházejí každé pondělí večer.

V letošním roce se slavilo 10. výročí KIM-clubu Praha. Do kina Perštýn mu mnozí kolegové z branže přišli pogratulovat a popřát mnoho aktivit a kouzelníků. Mezi nimi byl např. Pavel Kožíšek, předseda Českého magického svazu, Přemek Rajdl, působící v Liberci, Jan Stach, bývalý předseda KIM-clubu, a mnozí další.

Pak se již přistoupilo ke kouzelnickým zkouškám. Letos se urodili dva adepti na post kouzelníka, Michal a Adam. Jejich zkouška sestávala ze tří částí a úspěšnost se měřila potleskem publika. Nejprve kouzlili u stolku uprostřed sálu. Může se to zdát jako hračka, ale není: nic se nesmělo pokazit, laici kouzlo neměli prokouknout a hlavně všichni museli mít dobrý výhled. Kluci měli určen krátký časový limit, akorát na dvě kouzla pro každého. Kouzlili s barevnými žetony, kartami nebo stěhovali mince pod kartami. Ve druhé části zkoušky se přesunuli na jeviště. Michal přesouval barevné kostky ve sloupcích. Adam si pro tuto disciplínu vybral jako asistentku paní z hlediště, aniž to věděl, zkušenou kouzelnici, kterou měl na jeviště dovést nepozorovaně. Své kouzlo dokonce uvedl příběhem: jel vlakem, v kupé potkal hezkou slečnu a chtěl ji zaujmout, říkal, že je kouzelník a ona chtěla, aby jí ukázal nějaké to kouzlo. Přemýšlel, přemýšlel, až ho něco napadlo. A to nám předvedl. Jeho asistentka si vybrala kartu, tu pak vložila do balíčku k ostatním a právě její karta měla zůstat uprostřed skla z okna vlaku Českých drah, jehož část si Adam přinesl s sebou. Nutno podotknout, že se mu kouzlo vydařilo nejen při zkoušce, ale prý i při cestě vlakem. Třetí část zkoušky byla teoretičtější. „Hlas ze záhrobí“ alias asistent Richard říkal názvy kouzelnických rekvizit, které měli adepti přinést vedoucímu KIM-clubu Jaroslavu Kuncovi. Viděli jsme pipikoko, reginu, rinčára či voskokosku.

Michal i Adam část zkoušky, která je čekala 23. února, složili. V dubnu ještě bude následovat Večer děsu se slavnostní přísahou, po němž budou přijati mezi kouzelníky.

Nyní nastal čas pro hromadné kouzlo. U každého stolu byl balíček karet. Nahoře byla karta, na níž bylo napsáno 23. 2. 2010, na kartě pod ní KIM-club 10 let, ostatní karty byly bílé. Postupně se karty přesouvaly a nakonec se nahoru měla dostat ta s nápisem KIM-club 10 let. Nutno podotknout, že polovině sálu se to nepovedlo, proto jsme si toto kouzlo zkusili ještě jednou a výsledek byl již lepší.

Poté na pódium přišel kouzelník Petr Ocelík, který zavtipkoval, že doufá, že KIM-club zůstane klubem kouzelníků, iluzionistů a mágů a nestane se třeba klubem infantilních mrzoutů. Poté vybídl, aby se přihlásil někdo, kdo ještě nikdy nekouzlil, a řekl, že ho naučí kouzlit. Byl vybrán statnější pán, dostal klobouk, kouzelnickou hůlku, sako a musel zaujmout pravý kouzelnický postoj. Kouzlení pro něj nebylo těžké, stačilo, aby byl trochu komediant, uměl hrát a nebál se udělat si legraci ze sebe samého. Kouzlil totiž kouzelník, který stál za ním a měl ruce v rukávech saka, ani ho nebylo vidět. Chvíli jsem uvažoval, zda se nepřihlásit a nezkusit si kouzlit na pódiu, ale brzy jsem došel k tomu, že za mě, střízlíka, by se pan kouzelník opravdu neschoval. Odvážný muž dostal za svá kouzla výuční list mistra magie.

Pak již následovalo puštění „filmu“. Ten imitoval začátky filmů, které můžeme vidět v kinech. Celý prý bude ke zhlédnutí na www.kouzelnici.com.

Na závěr se kouzelníci vypravili mezi diváky a přímo před jejich zraky předváděli své triky. Když jsem odcházel, kouzlilo se i v šatně.


Jan Dušek

(10. 3. 2010, 12:00, přidal uživatel jan.dusek)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek