WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

„Díval se na tebe někdy někdo jako na omyl?“

Krátké filmy na festivalu Mezipatra
Eva Haderková

Snad to bylo podivnou denní hodinou, ale v sále kina Světozor se na přehlídku krátkých filmů Queer as FAMU sešlo zhruba dvacet diváků. Přesto bylo na co koukat a v křesle jsem se rozhodně nenudila.


Možná jsem taky „queer“ (divná), ale většina ze sedmi promítaných pěti- až třicetiminutových filmů se mi nezdála vypovídat přímo o homosexuálních, homofobních nebo podobně orientovaných tématech. Naopak většina pojednává o „normálních“, obecně lidských tématech, která může řešit každý z nás, pouze byla představována v prostředí těchto sexuálních menšin.

Dva filmy byly ryze symbolické (film Shledání, který představuje transpozici zobrazování, a animovaný Hlavolam), zbylé vyprávěly příběhy. Povětšinou o lásce, ale taky o nenávisti, rodině, nemoci, strachu a chuti zabíjet.

Nejvíce „homo“ je dle mého názoru film První noc (v programu jako Lesby nenosí vysoké podpatky, režie Viktória Dzurenková), popisující setkání dvou žen v klubu pro gaye a lesby, keré skončí vášnivým milováním na záchodcích. Vyvrcholením filmu je návrat obou žen domů, ke spícím manželům. Na pomezí hraného filmu a dokumentu je film Roma Boys (režie Rozálie Kohoutová). Vypráví hned o dvojí diskrimaci týkající se romské komunity. Jak říká hlavní protagonista filmu: „Romové pořád křičí, že jsou diskriminováni, ale sami si neuvědomují, že oni sami také diskriminují.“ Ač se jedná o palčivé téma, najdeme v tomto snímku spoustu úsměvných scén.

Za zmínku stojí i ostatní filmy – od „vyprávěnky“ Naděje v hlavní roli s Jiřím Mádlem umírajícím na AIDS (nicméně ústředním tématem snímku je eutanázie a vztah s rodiči) až po temnou „noční můru“ Někdy někoho, která se snaží řešit strach ze sebe samého vraždou.

Přehlídka krátkých filmů je pouze ochutnávkou tvorby českých a slovenských mladých tvůrců (možná spíš tvůrkyň – režisérky-ženy převažují v poměru 4:2) a pokud můžu soudit, máme se od nich na co těšit ať už v ohledu kvality snímků, nebo volby témat.


Eva Haderková


Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 6, č. 2 (40), 19. 12. 2009.

(11. 11. 2009, 12:00, přidal uživatel eva.haderkova)

Související články

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek