WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

A když mu na vousy pověsíte citróny...

„Americký doják“ s pořádnou dávkou kari
Markéta Böhmová

V týdnu od 12. října probíhal v Praze již 7. ročník Festivalu bollywoodského filmu, letos s podtitulem Faces of India. Film Holič Billu patřil mezi typické bollywoodské sekvence, ale návštěvníci měli možnost vybírat i z filmů pro Indii méně příznačných.


Příběh filmu je celkem jednoduchý: Billu má manželku, dvě děti, krachující holičství, dluhy a slavného přítele, který přijede do vsi točit svůj nový film. Billu tuto skutečnost ignoruje na rozdíl od ostatních, pro které se natáčení stane centrem jejich každodenního života – slavná hvězda zaujímá místo jejich nového boha a Billu má být jejich prorokem-prostředníkem. Vesničané mu proto pomohou se všemi jeho problémy a výměnou žádají setkání se slavným Sahirem. Tomu se ale Billu brání a upadá tak posléze v nemilost vesnice i vlastní rodiny.

Spousta barev, hudby, tance, zpěvu... To vše patří k tomuto „Hollywoodu až na krev.“ Evropan je po celou dobu fascinován zjištěním, co všechno lze z jedné myšlenky dostat („vysátí dílčí myšlenky až do morku kostí“), a co vše lze ztvárnit popovým singlem s náročnou výpravou (tyto části děj sice nijak neposouvají, jen odlehčují a probouzejí tím divákovu zvědavost). A právě součet všech těchto skutečností dělá Bollywood Bollywoodem. Tento zástupce se opravdu vydařil, protože vedle scén s kosmonautem tančícím na neznámé planetě se svou vyvolenou a klasické „dešťovce“ z Matrixu okořeněné světelným mečem poukázal i na fenomény postmoderní kultury – znárodnění intimna, přelétavé uctívání symbolů a davové šílenství/slepotu.

Ať už se divák zaměří na komediální či společnost kritizující část, bez pochyb při závěrečné scéně setkání obou přátel uroní slzu smíchu či dojetí (společně s celou sebezpytující vesnicí), jeho pohled na sárí jako typický indický oděv bude navždy pozměněn a a po zbytek večera si bude broukat největší hit A když mu na vousy pověsíte citróny, vyrostou z nich pomeranče...


Markéta Böhmová


Billu Barber (Indie/USA, 2009, 139 min)


Režie: Priyadarshan

Hrají: Irrfan Khan, Shahrukh Khan, Lara Dutta


Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 6, č. 1 (39), 9. 11. 2009.

Billu Barber

Billu Barber

Matrix Scene, zdroj: BilluBarber.com

(22. 10. 2009, 12:00, přidal uživatel marketa.bohmova)

Obrázky

[náhled není k dipozici]
Billu Barber
Matrix Scene, zdroj: BilluBarber.com

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek