WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Jazz goes to town

Jazz a nic kromě jazzu (umění)

Jazzová mánie v Hradci Králové
Kamila Šafratová

Upozornění: Tento článek neprošel redakcí!

Stovky lidí nejen z naší republiky se sjely do krajského města, aby již popatnácté přivítaly ty největší jazzové legendy. Celý týden patřil světovým velikánům, hudbě a radosti z ní.


Ve dnech 12.–17. října 2009 se v Hradci Králové pod záštitou Václava Klause uskutečnil největší jazzový festival v České republice. I když se tato akce považuje spíše za moderně cílenou, milovníci jazzu si jistě přišli na své. Adalbertinum, kulturní centrum Aldis a divadlo Drak hostily hudebníky z Německa, Polska, Slovenska, Velké Británie i Ameriky.

Celou akci v pondělí večer zahájil Alice Springs Blue Band (CZ), další den následovalo Traditional Jazz Studio Pavla Smetáčka, které funguje již od roku 1959 a nyní tedy slaví jubilejní 50. narozeniny. Posluchače ohromila vycházející hvězda Karolina Glazer z Polska.

Saxofony, trubky, klavíry a bicí se ozývaly i další dny, obecenstvo se zaposlouchalo do každého tónu a s napětím sledovalo všechny umělcovy pohyby.

Víkend se nesl ve znamení oslav a hlavních koncertů. V sobotu se divákům představil například Kyle Eastwood, syn amerického herce a hudebníka Clinta Eastwooda, či Matthew Bourne, britský klavírista, který na sebe upozornil nejen svou hrou, ale především elektronickým doprovodem.

Nedělní závěr koncertu zastupovala česká zpěvačka Petra Erneyi se svým kvartetem, ze zahraničí švédský kytarista Ulf Wakenius & AMC trio, inspirující se náměty slovenských lidových písní. Nechyběla ani Kőlner Saxophon Mafia, německá kapela, jejíž členové hrající na saxofony bavili diváky neuvěřitelnými melodiemi a pohybovými kreacemi. Jako poslední a snad nejočekávanější vystoupil nejznámější bubeník světa Jack DeJohnette & The Ripple Effect. Američan s kapelou se nechal doprovázet vokalistkou Marlui Mirandou, zaměřenou na indiánskou kulturu a minimalismus. Velkým překvapením byl ale ještě remixer Ben Surman – jím použitá elektronika dodala skupině úplně jiný ráz. A tím se pro některé již zapomenutý jazz dostal do současnosti nového milenia.


Kamila Šafratová


Jazz goes to town, Hradec Králové, 12.–17.10.2009

(20. 10. 2009, 12:00, přidal uživatel kamila.safratova)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek