WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Penis, od kterého vane vítr

Rozbor textu Xaviera Baumaxy

V tomto čísle LitENek jste se setkali s rozborem textů Jaro a Anděl a poukázáním na jejich specifikace. Abychom zjistili, odkud jejich řeč pochází, rozebereme text zvláštního chlapíka Xaviera Baumaxy Penis. Skladba se poprvé objevila na desce Buranissimo forte z roku 2005 a je tedy předchůdkyní dvou zmíněných. Pro vychutnání dynamického textu je vhodné podívat se i na jeho psanou podobu.


Podobný text totiž, pokud by byl myšlen vážně, stal by se trapným kýčem. Autor si toho byl zřejmě vědom, a proto se kýči vyhnul a navíc si pohrál s pohybem na hraně tohoto ohrožení.

Text je vyprávěný od prvního verše v ich-formě (Víš, brázdím ulicema s kámošema na skejtu). Lyrický subjekt (dále LS) se stylizuje do muže neurčitého věku. Jeho jazyk se vyznačuje výraznou hovorovostí a inklinací k vyjadřovacím prostředkům moderní mládeže, plným anglicismů a vulgarismů (s kámošema ze štrýtu tu hulí, taky kalej tu. – na snowbitchi do pitchi chci vidět všechny kamarády)

Námětem textu je zprostředkování domovského světa LS, kterým je prostředí sídlištních flákačů, skrze jeho ústřední atributy – skateboarding a snowboarding. S nimi přichází nezbytný životní styl a na něj navázané prvky – sex, marihuana, alkohol. Cílené vyhledávání sexuálních zkušeností se objevuje i v často opakovaném refrénu písně (v životě mám jenom jeden problém.../...a tím je můj penis, který se nepravidelně ocitá / v cizích ústech, což mi povětšinou nevadí, / problém je v těch poostech!). LS také demonstrativně odmítá autoritu. Pokud se v textu vyskytuje, je spojena s vulgarismy a opovržením (Máma má mě porodila s prdelí u kolen / táta má tendence posílat mě do hoven).

Skrze text se ale vine i sekundární sdělení, skryté do nepřímé kritiky zprostředkovaného životního stylu. LS neskrývá svou znuděnost, vyvěrající především z a priori demonstrované bezprizornosti (Máma má mě na svět wyplivla jak hebl / filozofija jednoducha – drink and zewl). Nevědomě se zde také setkáme s problematikou pornografie jako výhodné brigády (každej druhej zewlák tu má namrdanou prdel).


Marek Dobrý

(20. 4. 2009, 12:00)

Související články

Debata k článku

anonymní uživatel, 21 . 4 . 2009, 11:30
Velice vtipně skloubené: lyrický subjekt, lyrický subjekt... a do toho citace o hovnech :-) Asi by se mi víc líbilo, kdyby to bylo ještě rozveděnější a bylo tam víc osobního hodnocení, ale beru i tohole.


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek