WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Ubožáčku, co je ti?

Králíčkův skon na sedmdesát jedna způsobů
...

Začátkem prosince minulého roku se příznivci černočerného humoru konečně dočkali, v nakladatelství Paseka vyšla kniha britského autora komiksů a scénáristy Andyho Rileyho Králíčkovy sebevraždy. Tato malá oranžová knížečka je nabitá těmi nejostřejšími vtipy. Při každém otočení stránky budete znova a znova umírat smíchy při pohledu na trochu „jiné“ umírání.


Hlavním hrdinou všech sebevražedných pokusů je malý, sněhově bílý králíček, který povoluje uzdu svým sebedestruktivním sklonům. Mezitím co se budete škodolibě smát (ti zdrženlivější z vás se budou jen mírně uculovat), si občas možná pomyslíte, že tohle je už opravdu moc a že se tomu malému chudáčkovi muselo stát něco strašného, když ho to dohnalo až k takovému činu. Králíček v tom ale není vždy sám, někdy dokonce svede k akci i své rozkošně chundelaté kamarády, to pak můžete být svědky králičí apokalypsy.

Černobílé komiksy by se daly rozdělit do dvou skupin. První, jednoobrázkové, se více zaměřují na vaši představivost – králíček je na nich zobrazen pouze ve stádiu příprav. Nutno dodat, že je opravdu velmi důmyslný a neponechává nic náhodě. S oprátkou na krku, připevněnou k ručičce věžních hodin, čeká, až odbije celá nebo si s klidem pravého Angličana čte ranní vydání novin v bobové dráze, a to, že se na něj řítí závodní čtyřbob, ho ani trošku nevzrušuje. Druhá skupina je založena více vizuálně, v několika obrázcích tak máte průběh sebevraždy přímo před očima – natvrdo a bez okolků. Nemusíte si nic domýšlet – BUM – a králíček je na cucky. Příjemným zpestřením technicky promyšlených sebevražd jsou situace (s následkem smrti), které odkazují k známým kulturním, politickým či jiným událostem (např. vylodění v Normandii).

Malý ušák vás pobaví. Možná vás nakonec trochu zamrazí, až po několika funny bunny sebevraždách zjistíte, že králíčkovi nejspíše nikdo neublížil, že asi ani není na světě sám, ani nezpytuje svědomí po nějakém neuváženém činu. Jen se mu nechce žít a rozhodl se svoje poslední chvilky mezi živými náležitě vyšperkovat. Žádné fádní umírání, dnes přece frčí inovace.


Denisa Garciová


Riley, Andy: Králíčkovy sebevraždy. Paseka, Praha – Litomyšl 2008. 90 stran.


Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 5, č. 4 (36), 16. 4. 2009.

Andy Riley: Králíčkovy sebevraždy

Králíčkovy sebevraždy 1

Králíčkovy sebevraždy 1

Králíčkovy sebevraždy 2

Králíčkovy sebevraždy 2

(15. 3. 2009, 12:00, přidal uživatel denisa.garciova)

Související články

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek