WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Magický svět Haruki Murakamiho

Každý má svoji továrnu na slony
Olga Pavlova

Jméno Haruki Murakami je již dávno známo českému čtenáři. Román Konec světa&Hard-boiled Wonderland poprvé vyšel v Tokiu v roce 1985, do českých knihkupectví se dostal v listopadu ve výborném překladu Tomáše Jurkoviče.


Zpočátku se toto dílo podobá jeho předchozím románům, jako je například Kafka na pobřeží nebo Norské dřevo, které byly také přeloženy do češtiny. Tyto romány spojuje příběh soustředěný kolem průměrného hrdiny, který bez ohledu na své povolání rozumí světové literatuře a také se velice dobře orientuje v americké hudbě.

Syžet této knihy se točí kolem anonymního pracovníka vymyšlené firmy, pro kterého jsou nejdůležitějšími předměty „video a televize, které stály spoustu peněz, sbírka whisky ve skříni, kožená bunda a nový trojřadový oblek“. Takto pasivně tráví hrdina život. Hromadí různé předměty a občas vzpomene na svou ženu, která od něj odešla, nebo na milenky, se kterými nemůže a ani nechce žít. Za tento způsob života však hlavní hrdina zaplatí až příliš vysokou cenu.

Zajímavým momentem je, že žádná z postav nemá vlastní jméno. Hlavní hrdina vypráví v ich-formě příběhy o dívce z knihovny, profesorovi, tlusté profesorově vnučce, strážném, plukovníkovi a jiných. Svá pravá jména mají jen zpěváci a skupiny, které hrdina všude slyší a potkává, stejně jak spisovatelé či knihy, které čte.

Do hrdinova vyprávění je vpleteno imaginární město, které vzniklo v jeho továrně na slony. Je to pravý opak skutečnosti, ve které žije. Jsou tam jen nezbytné věci, ale zároveň tam nenajdeme žádné city. Obyvatelé města vedou klidný život, i za cenu ztráty svého stínu. Mluví se zde i o vztahu k věcem, které, na rozdíl od reálného světa, jsou schovány v depozitáři za Knihovnou jako nadbytečné předměty. Takovýto postoj je nejspíše autorovou kritikou neomezené konzumace.

Hrdina existuje najednou v obou světech a řeší otázku, kde má zůstat a kam patří jeho skutečné já, což lze chápat jako hledání vlastní identity, kterou najde až na konci románu.

Olga Pavlova

Murakami, Haruki: Konec světa&Hard-boiled Wonderland. Překlad: T. Jurkovič. Odeon, Praha 2008. 502 stran.

Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 5, č. 2-3 (34-35), 12. 1. 2009.

(7. 12. 2008, 12:00, přidal uživatel olga.pavlova)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek